ОТ ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ" И КРИБ: Пловдив се утвърди като индустриалната столица на България

ОТ ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ" И КРИБ: Пловдив се утвърди като индустриалната столица на България | StandartNews.com

За 21 години след идването на италианския шоколадов гигант "Фереро" в Пловдив през 1996 година, резултатът е над 1 милиард евро инвестиции. Те превръщат Пловдив в индустриалната столица на България, защото това е най-живата, най-продуктивната икономическа зона у нас. Това заяви главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова по време на откриването на ХVІІІ-та национална дискусия "ДА! На българската икономика" - "Пловдив - инвестиционна дестинация", организирана съвместно с КРИБ.

Бизнесът, представители на централната и местната власт обсъждат от какво има нужда бизнесът в Пловдив, за да инвестира в регионалната икономика, а основните теми на дискусията са:
- Възможности за регионален икономически растеж,
- Държавната подкрепа за износа,
- Сивата икономика като най-голям проблем за бизнеса с храни,
- Шансът за регионално развитие след концесия на летището в Пловдив,
- Липсата на кадри в няколко индустрии като спирачка за растежа, както и проблемите и предизвикателствата на дуалното образование.

Работодателите ще предложат промени в Закона за професионалното образование и Кодекса на труда. Сред участниците са шефът на бюджетната комисия на парламента Менда Стоянова, зам.-министърът на транспорта Велик Занчев, зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, Стамен Янев, шеф на Българската агенция за инвестиции.

Първа думата взе партньорът в инициативата на вестник "Стандарт" Елза Маркова, председател на КРИБ-Пловдив, която е едно от най-силните икономически подразделения на работодателската организация, защото в нея са лидерите в своите браншове "Белла"-България, КЦМ, "Винпром"-Пещера, "Маджаров" и пр.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай