Летище София с 2 нови такси от януари

Варна и Бургас искат по 1,50 евро за “сигурност” от лятото

Летище София с 2 нови такси от януари | StandartNews.com

София. Авиокомпаниите ще вдигнат цената на самолетните билети или ще поемат за сметка на рентабилността си новите летищни такси, които влизат в сила от януари, съобщи Светослав Станулов, председател на АБА (Асоциация на българските авиокомпании).
Превозвачите ще плащат две нови такси заради изискване на ЕС за прозрачност на видовете разходи за летищно обслужване. Това са таксите"сигурност" и "шум".

Летище София ще определи новите такси след консултации за техния размер с потребителите - авиокомпании и ще ги въведе с решение на Управителния съвет. Досега летищните такси се  определяха от ГД ГВА (Главна дирекция Гражданска въздухоплавателна администрация).

В момента такса "пътници" на Летище София е 12 евро за излитащ пътник, 6 евро е за децата до 2 г., а за по -малките не се плаща такса.  

След като рентгеновият контрол на ръчните багажи и пътниците на входните скенери премина към летищата и започна да се извършва от служители на летището вместо от МВР, се обособи отделна летищна такса “секюрите”. Летищата във Варна и Бургас въведоха още през лятото налог от 1,50 евро, за да покрият разходите си за нова техника по сигурността, каза Станулов.

Такса "шум"се приема трудно от авиопревозвачите, защото по света компании, които превишават шумовите изисквания, се наказват с глоба. Догодина към разходите на Летище София за наземно обслужване ще се прибавят и тези за свето-техническо обслужване при излитане и кацане на авиокомпаниите, които досега бяха в задълженията на РВД. 

Самолетните билети могат да поскъпнат и заради изгорелите парниковите газове, които самолетите изхъврлят в атмосферата.  
От февруари 2012 г. ще бъде обявен планът за разпределение на безплатните квоти от права за изхвърляне на парникови газове между българските авиокомпании. Тогава превозвачите с по-стари и замърсяващи самолети (изгарящи повече гориво) ще трябва да си купуват права за мръсни емисии. Това също може да оскъпи техните билети.

Друг проблем, който ще натовари българските авиокомпании, са глобите за превоз на пътници, които не са граждани на държава в Шенген, от която са излетели. Въпреки че имат право на престой и на работа в нея, глобата за всеки такъв пътник е 6-7 хиляди лева.

С 1,5 млн. лева са санкционирани български авиокомпании тази година. 5 пъти от АБА са искали промяна на спорния текст в Закона за чужденците, за да не се товарват излишно нашите компании в условия на криза.

Въпреки огромните затруднения с горивата българските авиокомпании са устояли на натиска на кризата. Около 6,5 млн. пътници са летяли до страната ни през 2011 година.

България ще въведе залпово най-високите стандарти за авиацията в света догодина. ЕС ще наложи на всички свои членове нови по-строги регламенти за авиационния персонал през 2012 г., каза Станулов. В тях се включват допълнителни изисквания за малката авиация.   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай