Фермер изгоря с 16 тона мляко

Собственикът на "Пършевица" не му плаща, съдът го оправда

Фермер изгоря с 16 тона мляко | StandartNews.com

София. Чаша студена вода ще пие стопанинът Евгени Червеняшки за 16 тона мляко, които е дал на "Пършевица". Собственикът на мандрата Димитър Зоров спечели съдебен мач срещу земеделския производител от врачанското село Борован.

Районният съд във Враца отхвърли иска на Червеняшки за 10 601,16 лева като необоснован и недоказан и даже го осъди да плати на Зоров 852 лева за разноските по процеса. Червеняшки е предавал суровината в продължение на два месеца - от 10 май до 9 юли 2010 година, за което е представил в съда 13 приемателни бележки, издадени от ЕТ "Зоров-91". Според заключението на съдебно-счетоводната експертиза неплатеното сурово мляко наистина е на стойност 10 601,16 лева с ДДС, а в счетоводството на фермера се съхраняват оригиналите на приемателните бележки. Но тези документи според съда са хвърчащи хартийки и са без правна стойност, защото върху тях липсва подписът на производителя. Друг е въпросът като не са негови, защо ще са в неговото счетоводство. Но така на практика този формален пропуск коства на фермера близо 11 бона. Бележките доказват само, че в мандрата на Зоров са влезли 15 852 литра мляко, но не и кой ги е произвел и предал. В счетоводството на Зоров пък не са отразени задължения към фермера, пише в решението на съда.

Друг капан за прецакания производител се оказва и договорът му с едноличната фирма на Зоров от 1 януари 2008 година. Защото ЕТ-о е част от консорциум "Пършевица" на Зоров, който е призован като ответник по делото. Така на практика производителят няма договор с консорциума и не може да иска от него пари за неплатено мляко от ЕТ "Зоров-91". Звучи объркващо, но е така от правна гледна точка. А за фермера, който не може да вземе пари от млякото, преработено в сирене и кашкавал с марката "Пършевица", уговорката "имаш крава, пиеш мляко" вече не важи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай