Земеделци смениха тютюна с корнишони

Земеделци смениха тютюна с корнишони | StandartNews.com

В последните десетина години десетки семейства от гоцеделчевското село Господинци се отказаха от отглеждането на тютюн заради корнишоните.

Поне стотина са зеленчукопроизводителите в селището, в което живеят 500 души. Те нямат проблем с реализацията на своята продукция. Пласират я директно на пътя за Гърция, не им трябват никакви прекупвачи. Това е основното им препитание. "Тези земеделци зарязаха тютюна за сметка на краставичките. Корнишоните също изискват много труд, но предимството е, че парите се прибират на момента, а не се чака с месеци да ги преведат. Повечето семейства са засадили по 2-3 декара с тази култура", каза кметът на Господинци Ахмед Ходжов.

Зеленчукопроизводителите всяка сутрин са край шосето, за да предлагат продукцията си.

Сутрин берат корнишони, после ги опаковат в торбички по 10 или 20 килограма, а накрая ги предлагат на купувачите. За толкова години не им се е налагало да изхвърлят нереализирана стока, успяват да я пласират на 100%. "Целият процес - от засаждането до продажбата, е в ръцете на местните хора. Цената се определя от пазара, но почти винаги е между 80 ст. и 1 лев за кг. Купувачите спират с колите, грабват чувалчетата с корнишони и заминават. Много гърци вземат по над 20 килограма, комшиите са редовни клиенти на нашите стопани", каза още селският управник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай