Ядем боядисана риба и зарзават с пестициди

Ядем боядисана риба и зарзават с пестициди | StandartNews.com

София. Боядисана риба се продава по магазините. Това е последната находка, на която се натъкнали инспекторите, съобщи шефът на Българската агенция по безопасност на храните Пламен Моллов. Той участва в дискусия "Да! На българската храна", организирана от Българския медиен съюз.

Продуктът е вложен в готови салати, които стават все по-популярни у нас. Засега обаче не са излезли пробите от боядисаната риба и не може да се каже със сигурност дали багрилото е опасно за здравето. Другата честа находка напоследък са забранени пестициди, които влизат у нас и се ползват от родните земеделци, защото са по-евтини от легалните препарати, съобщи Моллов.

Така и в нашите зеленчуци, а не само във вносните започват да се откриват опасни вещества, допълни той. Пробите, които взимат инспекторите са подвеждащи, контрира Георги Кафтанов от сдружение на зеленчукопроизводителите "Югозапад 2013". Той даде пример със салата, произведена на 11 април, от която е взета проба на 23 април. Няма такава салата, която да изтрае толкова дълго време, заяви Кафтанов и уточни, че е подал сигнал за случая, при който според него има нарушения на инспекторите и е възможно дори пробата да не е от български зеленчук, а от вносен.

Най-разгорещен спор по време на дискусията се развихри около проблема между търговските вериги и доставчиците.

Според председателя на Съюза за модерна търговия Йордан Матеев, ако бъдат приети поправките в антимонополния закон, които пряко засягат и търговските вериги, това ще доведе до увеличение на цените, фалити на малки предприятия, още по-голям внос на храни и проблеми с Еврокомисията.

Производителите обаче контрираха, че не може да се говори за поскъпване, а за намаляване на печалбите на веригите, а малките производители дори ще имат по-голяма изгода. С промените не са нарушени европейски правила, с тях ще накараме веригите най-накрая да почнат да си плащат навреме, заяви депутатът Страхил Ангелов.

От своя страна земеделският министър Димитър Греков обяви, че близо 24 години някои от отраслите в земеделието са забавени много. Той настоя за повече български храни на родния пазар. Трябва и да се предлагат качествени храни за потребителите. Затова, както той обясни, е засилен контролът за качество на храните.

Близо 5800 проверки направила Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за седмицата през Великден, стана ясно от думите на Греков. През 2012 г. са били извършени само 600 проверки. По думите на земеделския министър така се вдъхва респект у тези, които внасят храна. Производителите пък са наясно, че държавата стои зад тях.

По думите му за предишния период са финансирани около 73 проекта за луксозни автомобили, яхти, вертолети и самолети по мярка 311 за транспортна инфраструктура по Програмата за развитие на селските райони. 

Част от тях са закупени, най-вече автомобили, но ние взехме решение на УС на Фонд "Земеделие" да не участват повече такива проекти с луксозни возила, каза министърът.

В Северозападна България язовирите, които са прелели са общинска собственост и на Министерството на околната среда, при другите - собственост на "Напоителни системи" преливане няма, отбеляза министърът в отговор на въпрос. Преди около два месеца имаше подадена информация за Ружинци, за дига, която беше пред скъсване, взехме мерки, отпуснати са необходимите средства и ремонтът бе приключен преди две седмици, каза той. Нямаме сведения за диги под риск, категоричен е Греков. Можем да бъдем спокойни, дори очакваме още повече валежи, защото те са необходими за българското земеделие и за някои язовири, които са под критичното необходимо ниво, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай