Турски стопани сеят добруджанска пшеница

Турски стопани сеят добруджанска пшеница | StandartNews.com

Два наши сорта - "Аглика" и "Галатея", са признати в южната ни съседка

50 на сто от площите у нас са засети с чужди селекции, казва директорът на Добруджанския земеделски институт проф. Иван Киряков

50% от засятата пшеница в страната е от чужда селекция, която все повече навлиза у нас. Това каза за "Стандарт" директорът на Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево проф. Иван Киряков. Добруджанският земеделски институт е специализиран в системата на Селскостопанската академия в селектирането на зърнени култури. Ученият е категоричен, че тенденцията е трайна в последните няколко години. Стопаните предпочитат сортове, произведени в Сърбия, Франция и Австрия, заради по-високия добив. Семената от вносните селекции са на цени, на каквито предлага и Земеделският институт, като разликата е в това, че неговите са от по-висока категория спрямо чуждите. Тон семена за есенна сеитба, произведени в ДЗИ, бе 980 лв., докато базите на вносните селекции се предлагат на пазара у нас между 1500 до 2000 лв., каза още професорът.

В момента площите с есенници са в добро състояние. "Топлият февруари, а и изгледите за топъл март активираха посевите и пшениците активно преминаха вегетация. Голяма част от стопаните започнаха да третират с фунгициди и хербициди, за което според мен е още рано и смятам, че не е наложително", казва специалистът. Топлата зима той определя като благоприятна както за родната, така и за чуждата селекция пшеници, но добавя, че се забелязва лека тенденция на засушаване. "Дано април да е влажен, защото това е и месецът, в който се залагат и добивите. Ако засушаването се задълбочи, то тогава по-скоро проблеми може да има в полетата с чужда селекция, защото българските сортове са създавани в продължение на 100 г. дейност в страната ни и дългогодишни опити от изтъкнати учени, като проф. Тодор Рачински и академик Попов. Те са създали сортове, издръжливи за нашите климатични условия и особености", коментира още професорът. Притесненията му идват от факта, че сеитбата е направена рано и заради мекия климат през зимата тази година посевите са братили обилно, а липсата на влага няма да позволи на растенията да изхранят класовете. Това ще доведе до понижаване на добивите, обяснява Киряков.
Миналата година за есенна сеитба ДЗИ е продал 600 т семена на българския пазар и 100 т семена на земеделски производители в Турция.

"Засилва се интересът на земеделски стопани от Турция към нашите сортове. Вече имаме два признати сорта там - "Аглика" и "Галатея", а по тяхното законодателство можем да предлагаме още два. Общо над 10 наши сорта са подадени за регистрация в южната ни съседка", казва професорът. Освен в Турция българска селекция пшеница се сее и в северната ни съседка - Румъния. Там най-търсен сорт е "Енола". Освен пшеница в Румъния ДЗИ има признати и 5 хибрида слънчоглед, докато у нас няма регистрирани семепроизводители, които да искат да произвеждат родни хибриди. "Докато бяхме на панаира "Агра", земеделски стопани ни питаха за наши хибриди, но никой не иска да произвежда семена. Ние имахме, но тъй като нямаше търсене - се наложи да ги продадем за преработка за олио. Сега разполагаме с родителски линии, но няма интерес от български семепроизводители да им предоставим да произвеждат родни хибриди от маслодайната култура", коментира проф. Киряков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай