София стана винена столица за 5 дни

София стана винена столица за 5 дни | StandartNews.com

Две министерства работят страната ни да е предпочитана дестинация за винен туризъм

София стана винената столица на света. Над 1000 делегати пристигнаха у нас за провеждането на 40-ия Световния конгрес по лозарство и винарство, който започна днес и ще продължи до петък. Домакин е Изпълнителната агенция по лозата и виното у нас.

„Лозаро-винарският сектор е водещ за земеделието в България и заслужава да заеме своето място в изграждането на икономическата политика на държавата", заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при откриването форума. Той подчерта, че провеждането на конгреса за първи път у нас потвърждава яркото място на страната ни във винопроизводството. „Форумът ще допринесе за оформянето на бъдещите политики в сектора през следващите години, а присъствието на ключови гости ще засили интереса към българските вина", отбеляза министърът. По думите му домакинството ни ще даде уникална възможност да бъде представено родното вино пред света.

Порожанов посочи, че оглавяваното от него ведомство заедно с министерството на туризма работят заедно за утвърждаването на България като предпочитана дестинация за винен туризъм. България има всички дадености за това - вино по тези места се произвежда още от времето на траките, а качеството на напитките ни се доказва от многобройните медали и награди, които те печелят в престижни световни конкурси, каза министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя посочи, че освен с винените маршрути, България може да привлича туристи с качествена храна, голф и лов, така че да бъде привлекателна за гостите 4 сезона.

Приветствие към делегатите отправи и проф. д-р Моника Кристман – президент на Международната организация по лозата и виното, а Жан-Мари Оран, генерален директор на организацията, представи лозаро-винарския сектор по света. От думите му стана ясно, че годишно се произвеждат по 77 млн. т грозде, като 50% от добивите са от Испания /14%/, Китай /11%/, Франция /10%/, Италия /9%/ и Турция 7%/. 267 млн. хектолитра вино са произведени през 2016 г., като номер 1 е Италия /50,9 млн. хл/, следвана от Франция /43,5/ и Испания /23,9/.

Най-големите консуматори на вино са САЩ /13,2% или 31,8 млн. хектолитра за 2016 г./, Франция /11,2%/, Италия /9,4/, Германия /8,1/ и Китай /7,2/. А най-много пият португалците - 54 л годишно на глава от населението.

68 000 хектара са лозята у нас, като 16 700 от тях са новите насаждения, каза председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев. От произведеното вино, 700 000 хектолитра са за вътрешния пазар, а 600 000 се изнасят, като 60% от тях са за ЕС, а останалите - за пазари в трети страни, като САЩ, Китай, Япония и Беларус. В началото на века 80% от производството е било за износ, но сега тази тенденция се е променила и консумацията на вино се е увеличила за сметка на ракията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай