Искат 330 лева за тон пшеница

Искат 330 лева за тон пшеница | StandartNews.com

Качеството на зърното е като за фураж, но цената е по-висока и ще расте още

За 330 лева без ДДС се предлага тон хлебна пшеница на Софийската стокова борса. Търсенето обаче е на 300 лв./тон. При фуражната „ножицата" между котировките е отворена от 280 до 300 лв./тон. Фуражният ечемик се търси на 270 лв./тон, предлагането е на 300 лв./тон.
Август започна с повишение на цените при всички зърнени контракти по световните борси. Тенденцията беше ясна още в средата на миналия месец след песимистичния доклад на Организацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO) за влошаване на перспективите пред зърнопроизводството и рязко намаляване на преходните наличности.
Основно причините са неблагоприятните климатични условия и напрежението, свързано с политиката на САЩ, отчита в седмичния си обзор Софийска стокова борса.
През седмицата в Чикаго пшеницата поскъпна с 9 долара до 235 долара/тон, във Франция - с 8 евро до 217 евро/тон. В Украйна и Русия котировките също се повишиха със съответно 2 и 12 долара, до 220 и 229 долара/тон.
При царевицата промяната в цената в Чикаго е нагоре с плюс 4 долара до 170 долара/тон, във Франция също нивата отидоха нагоре с 12,75 евро, до 195 евро/тон.
Рапицата в Европейския съюз (Еuronext) се повиши с 11,75 евро до 381 евро/тон, а ечемикът във Франция и Германия поскъпна с двуцифрени стойности от плюс 11 и 22 евро и достигна цени от 216 и 209 евро/тон.
Нерафинираното слънчогледово олио и рафинираната захар отново са единствените стоки, които поевтиняха. Цената в Ротердам на олиото тази седмица е с минус 17,50 долара до 757,50 долара/тон, а захарта в Лондон продължава да губи „спечеленото" в края на юни и поевтиня с 5,80 долара почти до старата си цена – 318,30 долара/тон.
Хладното и дъждовно време през пролетта и лятото влошиха качеството на хлебното зърно у нас и цената на българската пшеница тази година може да се повиши до 350 лв./тон. Такава прогноза направи Антонина Белопитова, директор „Търговия" в ССБ, пред БНР в края на жътвената кампания. Това лято се очаква да бъдат прибрани около 5,5 млн. тона пшеница, което е по-малко от миналата година.
По думите на Белопитова, стопаните, най-вече в Източна България, не са доволни от качеството на пшеницата заради влагата.
„Продават я като фуражна, което за тях е загуба, тъй като от хлебната пшеница е на по-висока цена с около 10-15%. В сравнение с миналата година обаче увеличението на цената е с 10% и ще продължи да расте през следващите месеци", каза тя. Експертите засега не очакват да се достигне рекордът от 2007-2008 г., когато цената на пшеницата скочи до 400 лв./тон.

 

В Русия: Ще приберем по-малко,
ще продадем по-скъпо

Ситуацията на зърнения пазар е изгодна за Русия, пише РИА Новости. Неблагоприятните климатични условия предполагат по-слаба реколта в сравнение с миналата година, когато добивите в Русия бяха рекордни. За сметка на това обаче тази година по-високите цени ще компенсират производителите.
Според руското Министерство на земеделието, намалението на зърнената реколта може да е до 30 млн. тона. Миналата година Русия отчете рекордни добиви за цялата си история - 135,4 млн. т, като 85,9 млн. от тях - пшеница. През 2016 г. реколтата бе 120,7 млн. т. Експортът за 2017-2018 селскостопанска година бе 52,4 млн. т, от които 40,5 т пшеница. Министерството очаква през този сезон износът на зърно от Русия да е 44-45 млн. т.
Прогнозите за тази година са в Русия да приберат около 113,8 млн. т зърно, от които пшеница - 70,8 млн. т. Очакваният експорт е в рамките на 41 млн. т., като 27 млн. от тях, или почти 66%, ще бъдат изнесени в първата половина на сезона.
По оценка на "Русагротранс", на фона на падащите световни добиви и влошеното качество на реколтата, експортните цени динамично растат. Като за жито със съдържание на протеини над 12,5% и доставка през август, нивата са се увеличили до 227 долара на тон през миналата седмица.
Заради сушата падат прогнозите за добивите във Франция, Германия, Полша, Прибалтийските страни и Украйна, където се наблюдава и проблем с качеството. Очаква се жегите в Западна, Централна и Северна Европа да продължат още седмици. Заради опасенията за ниски качество и количество, на пазара сега се наблюдава бурен ръст на цените.
"Трендът е много оптимистичен за производителите и търговците на зърно. Ако говорим за ЕС, който е един от основните ни конкуренти, то цените на френската пшеница в момента са на тригодишен максимум. Отдавна у нас не се е случвало руската пшеница да струва 220 долара", казват специалистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай