Фирми дават до 10 лв. за килограм гръцки тютюн

Фирми дават до 10 лв. за килограм гръцки тютюн | StandartNews.com

Нов сорт тютюн, който бе засаден пробно в Неврокопския край тази година, може да донесе сериозни приходи на земеделците. Представители на фирми, които изкупуват „зелено злато", проявяват сериозен интерес към земеделската култура.

„Нарекохме сорта „Гръцка басма", той се сее най-масово в южната ни съседка. Реколтата ни е не повече от 15-20 тона. Представители на фирмите ни обещаха цена от 8 до 10 лева за килогам от този тютюн. Те ни увериха, че качеството му е отлично. Двама професори от „Аграрен университет" – Пловдив също идваха на място и се увериха, че тютюнът е много добър", заяви земеделският производител от Хаджидимово Иван Сабахлъков. Той е председател на Сдружение „Басма" и през пролетта на тази година решил с други тютюнджии да опита с новия сорт тютюн.

„Малко хора рискувахме, но сега можем да получим много добра цена. В Гърция го плащат по 4,50-5,00 евро за килограм, толкова ще ни дадат и на нас. Но нека първо получим парите, тогава ще рекламираме новия сорт сред всички тютюнопроизводители. Че в последните години все ни обещават високи цени и за традиционните сортове, които отглеждаме, а накрая вземаме по 4-5 лева максимум за килограм", каза още Сабахлъков. Ако фирмите спазят договорените цени, то догодина повече хора и по-смело ще заложат на новия за региона сорт.

Вече са раздадени и кашоните на производителите и се очаква всеки момент цялата пробна реколта да бъде изкупена. Това ще стане доста преди старта на кампанията за прибирането на тютюна от другите сортове. Тютюнджии от Неврокопския край вече се заканиха, че ще се вдигнат на бунт при забавяне на изкупната кампания. Те настояват до края на този месец тя да започне. „А не изкупвачите да чакат да мине повече време, за да падне качеството на продукцията ни и да я изкупят пак за 4-5 лева за килограм", предупреждават производители от региона.
Владимир Симеонов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай