Дават 70% от парите за животновъдите до Коледа

Дават 70% от парите за животновъдите до Коледа | StandartNews.com

Регистрират по-лесно магазини за продажба на мляко и месо от фермата

София. Животновъдите ще получат 70% от държавната помощ за отглеждане на добитък до края на годината.

Останалите 30% ще бъдат платени до края на януари 2015 г. Това стана ясно след провеждането на първия консултативен съвет по животновъдство, председателстван от новия земеделски министър Десислава Танева. Разплащането на 85 млн. лв. беше под въпрос заради опразнената държавна хазна. След актуализацията на бюджета стопаните ще получат по 140 лв. за говедо, 245 лв. за бивол и 28 лв. за овца или коза, съобщиха от аграрното ведомство. Останалите 30% ще бъдат изплатени през януари 2015 г.

Земеделското министерство съобщи още, че за да подкрепи сектора, ще изготви механизми, според които държавата и общините ще отдават пасища, мери и ливади приоритетно на животновъди съгласно уеднаквени процедури. Ще бъдат облекчени и режимите за регистрация на обекти от страна на фермерите, в които да се продава произведената от тях продукция.

Над 1,3 млн. лв. са изплатените до момента обезщетения за "син език", стана ясно още по време на съвета. Поръчването на ваксините за "син език" ще бъде по ускорена процедура веднага след приемането на актуализацията на бюджета, стана ясно още от срещата. По този начин ще се спази планът за ваксинация на животните, която трябва да започне в края на март 2015 г. от Южна България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай