В Истанбул строят мост на рекордите

В Истанбул строят мост на рекордите  | StandartNews.com

Правят комбинация между магистрален път и железопътно трасе

В Турция вече усилено работят по изграждането на трети мост в Истанбул, който ще свързва Европа и Азия. За да се запознаят със съоръжението до Истанбул пътуваха 38 студенти, докторанти и преподаватели от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Какво е впечатляващото в мегасъоръжението и кои рекорди ще счупи моста с построяването, разказа инж. Стоян Недялков.

Мостът е част от проекта - "The 3-rd Bosphorus Bridge and Northern Marmara Motorway Project", който включва изграждането на изцяло нов обходен маршрут от северната страна на Истанбул и се смята за бъдещето на транспорта и търговията в Турция, а и за цяла Европа. Съоръженито ще се изгради по системата "Built - Operate - Transfer" и изпълнителят ще финансира изграждането без участието на държавни средства. За сметка на това посочва срок, за който ще управлява обекта на концесия. Кандидатите предлагат максимално кратки срокове, защото продължителността на опериране е един от критериите за спечелването на търга. След изтичането на този срок собствеността върху целия обект се прехвърля на турското министерство на транспорта. Проектът е спечелен през май 2012 г. от "IC Ictas - Astaldi Consortium" (турско-италианско обединение), но договор е сключен година по-късно на 28 май 2013 г. Официално изпълнението му стартира ден по-късно. Победителите са заложили срок за концесията от 10 години 2 месеца и 20 дни, като в него е включен и срокът за изпълнение на целия проект от 2,5 години.

Инвестицията възлиза на 4,5 млрд. турски лири или около 2,5 млрд. долара.

Всеки ден струва на инвеститорите 2 млн. долара, а финансирането е осигурено със заем от 7 турски банки. Този кредит е най-големият в историята на турската държава за проект "на зелено". 1/3 от тези пари са за изграждането на моста, а доста голяма част от останалите са за земните работи по целия обект. 7 000 души работят денонощно по проекта, като 700 от тях са инженери. Освен мегасъоръжението към проекта е включена и магистрала, която трябва да свързва градовете Одайери в европейската част и Пашакьой в азиатската. Дължината на целия обект е 122 км, но за да се постигне тя трябва да се изградят пътища с дължина 189 км. Предвидени са и 20 пътни възела, 67 виадукта, 2 ЖП тунела, 1 еко съоръжение, 4 пътни тунела.

За първи път в Турция и в Европа се конструира пътен тунел с 4 ленти за движение.

Ширината на сечението е 21 м. Това нарежда тунелите Рива и Чамлък в световния топ 5 по-големина на сечението (подобни тунели има само в Бразилия, Южна Корея, Израел и Китай).
Земните работи възлизат на 62 млн. м3 изкопи (за период от година и половина биват товарени по 8500 камиона средно на ден) и 39 млн. м3 насипи. Ще бъде използван около 2,2 млн. м3 бетон (инсталирани са 11 бетонови възела и в продължение на 2 г., всеки ден, 500 бетон помпи ще работят на територията на целия обект). Необходимото количество арматура е 320 000 т. (всеки ден, в продължение на 2 г., по 18 камиона доставят арматура).
Името, което ще носи мостът е - "Султан Явуз Селим". Негов проектант е прочутият френски инженер Мишел Вирложе. Съоръжението ще бъде изградено на около 3,5 км от Черно море, навътре в протока. Цялата дължина на моста ще е 2 164 м. Той сам по себе си е уникален. Комбиниран е - със стоманен отсек в средата и стоманобетонни участъци от двете страни. Освен това е хибрид - едновременно е и вантов и висящ. Комбиниран е и като вид транспорт, който позволява както пътен, така и железопътен.
Мостът ще бъде с по четири пътни ленти във всяка посока и по една железопътна.

Площта на плочата при главния отвор се равнява на 13 стандартни футболни игрища

и е малко над 83 хил. м2 и. Бетонът, от който се изпълняват стълбовете на моста, е по рецепта, над която, екип от специалисти, са работили 8 месеца. В нея освен стандартните материали са прибавени специални добавки за бетон и шлака. За първи път при строителство на мост се използват ванти с якост на опън 1960 MPa, за да се намали собственото му тегло.
В следващите месеци за железопътното трасе на моста предстои и отделна процедура за избор на фирма изпълнител.

РЕКОРДИТЕ

- Мост с най-високи пилони (321,9 м от основата до върха);
- Най-широк мост (59 м ширина на плочата при главния отвор);
- Мост с най-голяма площ на пътните платна при главния отвор (83 072 м2);
- Мост с най-голям главен отвор, по който минава ЖП линия (1 408 м), за първи път в света на едно ниво има 2х4 пътни ленти и 2х1 ЖП линии;
- Най-тънка плоча (5,5 м), по която има 2х4 пътни ленти и 2х1 ЖП линии;
- Ванти с най-голяма якост на опън (1960 MPa);
- Най-дълги ванти в света (597 м);

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай