Туроператори чертаят маршрут от Варна до миналото в Аврен

Туроператори чертаят маршрут от Варна до миналото в Аврен | StandartNews.com

Константин Иречек пише за някогашното римско шосе до Цариград, което е пресичало този край

Константин Иречек в записките си „Пътуване по България" пише: "Римското шосе от Марцианополис за Цариград, заобикалящо мочурите под „Петрич кале" е било малко по-назад, където неговият калдъръм се вижда между селата Тестеджи /Житница/ и Султанар/ Цалевци/".

Известният чешки историк и български министър на народното просвещение /1881-1882 г / е минавал през този плодорен край в община Аврен и едно от най-големите й села –Царевци, където още траките и прабългарите са били първите хора, населявали тези места. Нов туристически маршрут по проекта „Уникалните срещи ...различното преживяване" чертаят този петък гидове и туроператори от Варна до уникалните исторически забележителности в Аврен. В село Царевци това са етнографският музеен комплекс „Св.Св.Константин и Елена", килийното училище с прочутата килимарска работилница. Друга забележителност в Аврен е православният храм „Св.Великомъченица Параскева", строен през далечната 1868 г по време на разтуряне на еничарския корпус и тук се носят много легенди за разбойници и размирици. Следващата спирка е Астрономическата обсерватория в Аврен, строена там заради отдалечеността на селото от града. "Светлинното замърсяване" от Варна почти не се усеща, което е важно за заснимане на обектите в нощното небе.

Цялата обиколка започва с посещение на Военно-морския музей във Варна и кораба-музей „Дръзки"-символа на първия боен успех на военно-морския флот на България.

Това е трети пореден маршрут на проекта на община Варна „Регионален туристически продукт", който тя прави в партньорство с още 4 общини-Аксаково, Белослав", Аврен и Девня, финансиран по ОП"Регионално развитие" с цел забележителностите им да станат по–атрактивни за туристите и да бъде удължен сезонът край морето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай