Туристическа местност стана кметство

Туристическа местност стана кметство | StandartNews.com

Община Гоце Делчев превръща Попови ливади в курортен комплекс с европейски средства

Правителството даде „зелена светлина" курортната местност Попови ливади над Гоце Делчев да стане нова административно-териториална единица. Решението бе взета на заседанието в сряда след положителното становище на областната управа в Благоевград и на МРРБ. През септември миналата година общинският съвет одобри предложнието на кмета Владимир Москов Попови ливади да се обявят за ново населено място, за кметство.

„Новото селище ще запази своя курортен характер. Благодаря на правителството за решението, то е от полза за жителите на нашата община. Вече имаме възможност да развиваме курорта с включването му за финансиране по различни европейски програми през новия програмен период 2014-2020 година. Да се изгради инфраструктура и да се облагороди районът, в който живеят постоянно близо 60 души", заяви кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

Общината има работни проекти за нов водопровод и канализация в новото населено място, за направата на улици, на пречиствателни съоръжения, на електропреносна мрежа. Досега за Попови ливади нямаше европейско финансиране, тъй като не се отпускат инвестиции за ненаселени места.

Основната цел на общината е да се създадат добри условия за отдих и Попови ливади да е модерен курорт за гости от страната и чужбина. Вече е изготвен и идеен проект за развитието на туризма. Предвижда се провеждането на Фестивал на природата и алтернативната медицина, консервирането на паметника на Яне Сандански. Ще се изгради културно - историческа пътека, която включва паметника на великия патриот Гоце Делчев, лобното място и гроба на войводата Яне. Ще се построят и трасета за зимни спортове - биатлон и ски бягане. Всичко това ще привлече туристи в региона и ще помогне за развитието ни като туристическа дестинация, сигурни са местните хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай