Страх ви е от атентат? Идете на ски в Исландия!

Страх ви е от атентат?  Идете на ски в Исландия! | StandartNews.com

Колко струва ваканцията в 15-те най-сигурни страни по време на джихад

Що е то турист? Лесна плячка на джихадист. Поне след кървавата петък вечер в Париж и свалянето на самолета с руснаци над Синай. Ако ви сърбят ръцете да стегнете куфара за ваканцията, но си умирате от страх, че може да ви издебне камикадзе, играйте на сигурно. От британския "Индипендънт" подредиха 15-те най-безопасни за пътуване страни в света през 2015 г. Индексът за глобалния тероризъм е категоричен - 97% от атентатите в последните 15 г. не са били в западни страни. За жалост, атаките през последната година често са в "сърцето" именно на тези 3%. Въпреки това сигурните местенца на Стария континент не са никак малко, сочи Глобалният индекс на мира. Ето кои са "островите" на спокойствието и колко ще ви струва ваканция там.

Ледените крепости

Исландия е истинска крепост за туристите - поне от 2007 г., сочи Глобалният индекс на мира. Ваканцията в "леденото кралство" обаче излиза солено - не само за българския, а и за европейския джоб. Пълна обиколка на Исландия, която включва разходки в Рейкявик, посещение на водопадите и черния плаж в южната част, разглеждане на фиорди и гейзери за общо 8 дни със 7 нощувки струва 1380 евро на човек, като за самолетния билет се доплащат още 600 евро. Екскурзия до Рейкявик, Рейкхолт и Аурейри с 8 нощувки пък се предлага за 2412 евро, плюс 270 евро за летищни такси. Инвестицията обаче си струва - не само заради сигурността и ледената екзотика, а и заради нощния слалом по чудните ски писти и уютните кръчми.
Три други "ледени кралици" също са в Топ 10 на най-сигурните страни. Дания е N2, Финландия - N6, а Швеция - N13. Най-изгодно е да ги посетим в комплект. Офертата за общо 4 нощувки в Копенхаген и Стокхолм излиза 690 лв. на човек, със самолетния билет. 15-дневно пътешествие из Скандинавия с автобус пък, включващо и Финландия, струва 1720 лв. Маршрутът включва Будапеща, Берлин, Дрезден, Копенхаген, Осло, Стокхолм, Хелзинки, Гьотеборг, Малмьо, Хамбург, Берлин, Прага и Будапеща. Но - внимание, в "ледените крепости" стандартът е висок, като на ден "хвърчи" поне стотачка в евро.

Най-романтичната Коледа

Виена е синоним на Коледа. Базарите с греяно вино, празничните концерти в "Шьонбрун", магията на "Св. Стефан"... И щедрите намаления след Рождество Христово. Смело стягайте куфарите за Австрия - близо е, евтино и безопасно, обещават от "Индипендънт". Страната, оказва се, е под N3 в тазгодишната им класация. Дали ще изберете чара на Виена или пистите в Алпите, зависи от вас. Оферти има за всеки вкус и джоб - както за ски ваканция, така и за романтичен уикенд. Последният струва не повече от 640 лв., показа справка на "Стандарт". За 3 нощувки в хубав хотел във Виена и комфортен полет със самолет пък ще ви искат 758 лв.
Феновете на Алпите, разбира се, могат да прескочат и в друга дестинация под N5 в "белия списък" - Швейцария. Стига да могат да си го позволят. По на сметка е да разгледаме цяла Швейцария през Лихтенщайн и Италия. За 7 нощувки трябват 953 лв. Автобусната екскурзия включва посещение на Загреб, Инсбрук, Лихтенщайн, Цюрих, Люцерн, Берн, Лозана, Женева, Веве, Монтрьо, Лугано, Милано и Бергамо. Само за 3 нощувки в Женева пък стигат 599 лв., включен е и самолетният билет.

Далече, далече...

От "Индипендънт" са помислили и за по-големите авантюристи със страх от джихадисти. Те могат да отскочат отвъд океана. Под N4 и N9 сред най-сигурните страни ги очакват Нова Зеландия и Австралия. Удоволствието да се насладим на величествената им природа в комплект ще ни струва - внимание - 6648 лв. за 13 нощувки. При това, този пакет е доста на сметка. Маршрутът включва Оукланд, Хамилтън, Кеймбридж, Роторуа, Уелингтън, Крайстчърч, Дънедин, Куинстаун, Милфорд Саунд, Мелбърн, резерватът Хейлсвил и Сидни.
Доста по на север, пак на сигурно място, стреснатите от глобалния джихад могат да намерят пристан в Канада. Тя е под N7 в класацията. Круиз из Канада и Аляска с 18 нощувки струва "скромните" 3870 евро. Малка част от красотите, които предлага, са Ниагарският водопад, Отава, Национален парк "Гласиар Бей" и Ванкувър.
Има и още една, източна, но далеч по-екзотична алтернатива - N9, Япония. За там обаче трябва още по-дебело портмоне. Само за 6 нощувки се харчат 5660 лв. За щастие, самолетният билет влиза в цената. А незабравимото и сигурно пътешествие включва Токио, Нико, Фуджи, Аши, Хаконе, Киото, Нара и Осака.

Близката чужбина

Раят на бирата, оказва се, е и рай на спокойствието. Под N10 в класацията на най-сигурните страни е Чехия. В Прага бирата и коленцето са без пари, но транспортът от България оскъпява пътешествието. Евтини полети няма, затова 4 нощувки със самолет излизат солидните 840 лв. Инвестицията, разбира се, се избива от скандално ниските цени в кръчмите.
В "близката чужбина" ни очаква още една крепост - Словения. Тя затваря "белия списък" за ваканция под N15. Добрата новина е, че освен че е спокойна, Словения е и по джоба дори на средностатистическия българин. 4-дневна екскурзия до Любляна, езерото Блед, пещерата Постойна яма и хърватската столица Загреб излиза само 495 лв.

Гореща кръв и меко уиски

Да, те са на двата полюса на Европа, но общото между тях е, че засега не са ги "налазили" джихадистите. N10, Португалия, разкрива истинския си чар от май до октомври, но и сега не е за изпускане. Кръвта ни няма как да не закипи и насред зима след 7 дни там. Цената за хотел и самолет е 1238 лв. на човек. А част от приказните маршрути са Лисабон, Ещорил, Кашкаиш, Кабо да Рока, Кейлуж, Синтра и Назаре.
На другия полюс, под N11, ни чака суровата родина на мекото уиски - Ирландия. Ако търсим по-изгодна цена, трябва да минем и през не толкова сигурните Англия и Франция. Но пък 15-дневното пътешествие с автобус за 1850 лв. определено си заслужава, защото кръстосваш от Страсбург, през Люксембург, Лондон, Стоунхендж, Бирмингам, Ливърпул, Дъблин, Белфаст, Глазгоу, Единбург, Йорк, Кеймбридж, та чак до Франкфурт.

Гнездото на ислямистите

Невероятно, но факт - Белгия, люпилнята на европейските джихадисти, е на почетното 14-то място в класацията на най-сигурните държави. В интерес на истината, с военните по улиците на Брюксел в момента може и да е така. Друг е въпросът дали "Гранд плас" не губи от чара си с паркираните край елхата танкове. Пътуването до Белгия е евтино, а полетите - много. Уикенд в сърцето на Европа излиза от 300 до 500 лв. Друг е въпросът, че поне до февруари 2016 г. САЩ не го препоръчват на гражданите си. Дали да послушате Държавния департамент или "Индипендънт" - решете сами.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай