Столичани доят овце в Делчево за ЧНГ

Столичани доят овце в Делчево за ЧНГ | StandartNews.com

Делчево. Село Делчево ще увеличи населението си няколко пъти по време на празниците. Петдесетината местни жители ще посрещнат над 200 гости за Нова година. Още преди 3 месеца бяха резервирани всички над 200 легла в скътаното в подножието на Пирин планина селце. Напливът не се дължи на някаква невиждана рекламна стратегия или на сериозни промоции. А на вековните къщи, прекрасната природа и гостоприемните жители. "Докато модерните хотели се чудят как да привлекат туристи, ние ще сме пълни на 100%, така е от десетина години", хвалят се делчовалии.

Струва си да изминете пътя до селището. Първата изненада, с която ви посрещат, е вкусна - прочутата делчовска баница. Втората е музикална - 7-8 жени от тукашния самодеен състав представят китка от песни и танци. "Това е израз на уважение към нашите гости", казва кметският наместник Иван Панайотов. "Знаем как да посрещнем туристите, няма да се изложим", твърди и баба Пенка Нуркова, която е прехвърлила 70-те години. "Гарантираме екологично чисти плодове и зеленчуци, произведени от нас. Който иска, може сам да си сготви. Мнозина имат желание и кураж сами да си издоят млякото. Виното си точат сами в избите, така им се услажда повече", твърди с усмивка 71-годишната Янка Янчева. Много столичанки имат мерак да минат и бърз курс по плетене. Възрастните жени им показват тънкостите и с две, и с една кука. "За 3-4 дни изплитат по 1-2 чифта вълнени чорапи", хвалят се бабите.

Селцето, което се извисява на 1050 метра надморска височина, очарова с тесните си улички, покрити с калдъръмq и амфитеатрално разположените къщи. Голяма част от тях са строени през XIX в началото на XX век от местни майстори. Накацали са по стръмния югоизточен склон на Пирин. На някои места строителите са използвали самата скала за направа на зид. В последните години се построиха около 20 къщи за гости, които предлагат над 150 легла. Бяха обновени и доста стари постройки. Отвориха четири механи. Изградиха се два паркинга за над 100 автомобила. Функционира и туристически център.
Сред по-известните къщи за гости са Соломонтовата, Панайотовата, Пенковата, Златиновата, Карамановата и Икономовата. Гостите могат да наемат отделни стаи, етажи или цялата сграда. Цената на леглото е между 20 и 35 лева. Наемът на къща за 10-12 души е между 200 и 300 лева на вечер. Има и по-малки - за 6-8 човека, в които наемът излиза около 140-150 лева. В най-големите постройки, които са за 15-20 души, цената е поне 400 лева. Във всички има телевизори, санитарни възли, бани, интернет, а в някои дори джакузи. Има и нощувки за 10-15 лева, но в по-скромни домове.
През 2011 г. по спечелен проект по европейска програма направиха в селото огромна изба, която е вкопана сред самите скали. В нея са наредени бъчви, пълни с червено и бяло вино. Под земята се дегустира напитката на боговете, при това безплатно. Който иска, може да си купи вино.

Селото си има и свой "парламент" в селския хоремаг. За разлика от столицата тук няма караници. Обсъждат се последните новини от политиката и се опитва делчовската домашна ракия.

Холандец рекламира селото в цяла Европа

Местните хора, почти всички пенсионери, се чудят какъв език да учат на стари години. Защото Делчево стана интернационално. Все повече чужденци се заселват тук. От 9 години в селото живее германско семейство. Преди време имот закупила и полякиня, която обаче скоро не е идвала. За разлика от нея светъл мъж тропа с дървеното си сабо по калдъръма. На развален български поздравява местните, спира се да поприказва с някои. После продължава към дома си в подножието на планината. 63-годишният холандец Вилям ван ден Берг дошъл в селото преди 8-9 години. И останал. Заради красивата природа, бистрата вода, кристалния въздух, гостоприемните селяни. Пътят към рая в Делчево за Вилям тръгва от град Девентер в източната част на Холандия. Дълги години той работи като фармацевт и е известен енолог и пчелар в родината си. Пътувал по света по професионални дела, идва и у нас. България го грабва. После идва отново и отново. Обикаля страната, докато в един момент решава, че може да се установи тук и да намери нови хоризонти за живота си като пенсионер. Довел и съпругата си Марта, която също била очарована не само от живота сред природата, но и за участието им в развитието на селото като туристическа дестинация. "Вече съм собственик на 5 къщи за гости. Перспективата пред Делчево е да развива селски туризъм. Нужна е малко помощ от община Гоце Делчев, за да се кандидатства с проекти. Влагам сериозни средства тук. Гостуват ми сънародници, французи, други чужденци. Всички са впечатлени от архитектурата на къщите", казва Вилям. Чувства се половин българин - участва активно в селските празници Трифон Зарезан, Еньовден, Великден. Облича се в холандска носия, за да придаде повече цвят на събитията. Често печели първи награди на конкурсите за най-хубаво вино. Местните баби знаят, че обича прочутата делчовска баница и често му я приготвят. Той пък връща жеста с вино и мед собствено производство. Делчево не е подходящо за пчелни кошери, доста е студено през зимата. Затова пчелите на Вилям се гледат в Холандия, там са и бъчвите му с вино. Но пък за близките му хора в Делчево винаги има доставки от холандските специалитети.

"Можех тази инвестиция да я направя на много други места. Но погледнете панорамата, природата, опитайте водата, вдишайте въздуха, вижте гостоприемните селяни", пали се холандският пенсионер, който е истински рекламен агент на Делчево. Той ще изкара празниците в родината си, докато къщите му за гости в селото ще са пълни с нашенци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай