Сноубордист от Турция се преби след скок в Пирин планина

Сноубордист от Турция се преби след скок в Пирин планина | StandartNews.com

Благоевград. Млад сноубордист от Турция пострада тежко в Пирин планина над курорта Банско. Чужденецът, любител на екстремния спорт, карал сноуборд във фън парка в ски центъра. Мястото е заградено и всеки на своя отговорност решава дали да прави скокове върху специално изградените бабуни. Младият мъж обаче паднал лошо при един от скоковете си. Инцидентът станал към13,00 часа на Платото, където е фън паркът. Веднага на място са пристигнали планински спасители, те му оказали първа медицинска помощ. От начална станция на кабинковия лифт в курорта Банско излетял медицински хеликоптер, който от началото на сезона е позициониран там. Машината се ползва за спасяване на пострадали при инциденти, възникнали на територията на курорта.

Пострадалият е на 25 години и се казва Алпер Боскур. Благодарение на хеликоптера раненият сноубордист е приет в лечебно заведение за броени минути.

В събота фън паркът не е бил отворен заради падналия през нощта половин метър сняг. Служителите на фирмата – концесионер е трябвало първо да го почистят. Затова пред направените скокове поставили специални мрежи, за да не влиза никой в зоната. Алпер Боскур и негов приятел обаче се изхитрили и тръгнали странично по изградения скок, за да могат да влязат във фън парка. Алпер обаче се ударил в ръба при скока и пострадал.

„Сноубордистът бе със счупени ребра, на място дойде и медик, който го прегледа. съмненията са, че има кръвоизлив в белия дроб. Хеликоптерът кацна на горна станция на четириседалковия лифт и в 13,20 часа пое с ранения към курорта. Пострадалият е закаран с линейка до болницата в Разлог, където медици са предприели необходимите действия за лечението на туриста", споделиха участници в спасителната акция в Пирин планина.

Застраховката за ползването на летателната машина при инциденти в планината струва 6 лева. Без такава застраховка цената за 1 час е 1200 евро.

Медицинският хеликоптер е на застрахователна компания „ЛЕВ ИНС". Екипът във въздушната линейка, предоставена от Хели Ер, е реагирал своевременно и благодарение на бързите действия, в рамките на 10 минути, мъжът е бил приет в лечебното заведение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай