С метро до Чудесата

С метро до Чудесата | StandartNews.com

"Стандарт" подреди 10 пана с природни и исторически феномени в подземната железница

Welcome с Чудесата на София и България. Така ще посреща чужденците "Метростанция Летище". Първото, което гостите и завърналите се от чужбина българи ще видят от нашата страна, са фотосите от изложбата на "Стандарт". В нея са представени десет фотографии на исторически и природни забележителности, по пет от столицата и от цялата държава. Показани са и кадри от морските ни курорти, както и изгледи от големите градове.

Рилският манастир, Калиакра, Трапезица, Старинния Пловдив ще канят туристите да ги посетят. На общо пано греят знаковите обекти от Чудесата на България. От София също са показани най-интересните места като храм-паметника "Св. Ал. Невски", Ротондата "Свети Георги", Ларгото, Лъвов мост, както и златните съкровища, които могат да се видят в Националния исторически музей. Изложбата ще бъде експонирана до края на годината, а визията ще бъде сменена веднъж.
Официално новата отсечка на метрото до летище София ще бъде открита на 2 април. Очаква се лентата да бъде прерязана от премиера Бойко Борисов, столичния кмет Йорданка Фандъкова, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на транспорта Ивайло Московски.

С новото трасе пътуването от ЦУМ до аерогарата например ще отнема 18 минути на пътуващите. В началото на април се пускат и новите четири метростанции, които освен аерогарата ще обслужват квартал "Дружба" и индустриалната зона в района. С пускането на тази отсечка ще бъде направена връзка между летището, Централна гара и автогарата. Разширението на метрото ще доведе още 45 000 пътници в градската железница.
На 8 май пък тържествено ще бъде открита линията до бизнес парка в "Младост" 4. Двата нови участъка със 7 станции ще обслужват общо 90 000 души.

Самоков въстана срещу хулите по Цари Мали град

Кметът Владимир Георгиев иска публично извинение от проф. Кръстев

Самоков въстанаха срещу хулите по реставрираната крепост "Цари Мали град". Кметът Владимир Георгиев изпрати отворено писмо до всички държавни институции, имащи отношение към проекта, в което изрази възмущението си от проф. д-р арх. Тодор Кръстев. В свои тв интервюта ученият окачестви комплекса в Белчин като "бутафорен". Георгиев е категоричен, че е недопустимо почетен член на международния съвет за паметници на културата като проф. Кръстев да прави изказвания за обекти от българското културно наследство, без предварително да се е запознал с цялата проектна документация с всички предпроектни проучвания, археологически и архитектурни изследвания, становища на компетентните органи, технически проекти, рецензии на водещи археолози и архитекти.
"Уважаеми проф. Кръстев, не знам каква е целта на "войната", която сте подели срещу възстановените културно-исторически обекти в страната. Като представител на община Самоков и нейните граждани съм длъжен да говоря само с доказани истини и документи и за разлика от Вас, не мога да си позволя голословни изказвания", казва Георгиев. Той обяви, че очаква публично извинение от професора. В противен случай кметът на Самоков е категоричен, че ще потърси правата си по надлежния законов ред за уронване престижа на община Самоков и нанасяне на икономически и морални вреди.
Според Георгиев единственото вярно твърдение, направено от проф. Кръстев, е, че този тип проекти "защитават икономически интереси". Това обаче според самоковския кмет са интересите на държавата, на общините и техните жители.

Чужденци на опашка пред килията на Паисий

Чужденци се редят на опашка, за да видят килията на Паисий Хилендарски. През 2008 г. в града Банско отвори врати нова придобивка, която няма нищо общо със ските. Банскалии почетоха паметта на своя съгражданин и създател на "История славянобългарска" с откриване на Мемориал на свети Паисий Хилендарски. В него са изградени точни копия на килията на монаха в манастира "Хилендар", както и на параклиса "Свети Иван Рилски". Всичко в тях е възстановка на автентичните оригинали, които вече не съществуват. Много хотели включват в програмата на гостите си посещение на тази забележителност в курорта. "Това е начин туристите да научат повече за България, за нейните велики личности, за българщината. Всички са впечатлени от делото на Паисий, чужденците не спират да се снимат в килията му", твърдят от Туристическата асоциация в курорта Банско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай