Показват уникалните скали на Белоградчик от балон

Показват уникалните скали на Белоградчик от балон | StandartNews.com

Белоградчик. Имаме проект за показване на уникалните ни скали с атракционен балон, съобщи кметът на Белоградчик Борис Николов. Тяхната истинска неповторимост може да бъде видяна изцяло само от въздуха. Сред скалите ще издигнем и планетариум, тъй като мястото е най-удобно за наблюдение на звездите и небесните явления. На туристите ще предлагаме и забавления във воден парк, а зиме – и на ледена пързалка.

Идеите вече имат технически решения. Те са оформени в проекти, с които общината ще кандидатства за финансиране през новия програмен период на ЕС – 2014 – 2020 година.

Общината е подготвила общо 34 проекта. Туристическите са само част от тях. Останалите са свързани с пълна промяна на градската среда. С тях се предвижда постигане на енергийно ефективни частни и обществени сгради, рехабилитация на сградите на училища, социални домове, читалища, изграждане на паркове, реконструкция на главни улици и площади, на ново енергоспестяващо улично осветление.

През 2015 година общината ще завърши изграждането на спортна база. В края на годината градът ще има нов стадион и спортна зала, няколко нови игрища за игри с топка. Ще има и посетителски център, който се изгражда до входа на историческата крепост „Калето".

Надявам се да започнем обновлението на сградата на общинската администрация, която не е ремонтирана от построяването и преди 40 години, обясни Борис Николов. Проектът ще бъде финансиран от програмата „Красива България". По холански проект пък ще бъде подменена отоплителната и инсталация. Имаме готовност през 2015 да започнем обновленито на централния ни площад „Възраждане" и на основния булевард на града – „Съединение". Тези и останалите проекти, които ще реализираме до 2020 година с пари от европейските фондове, ще променят изцяло визията на Белоградчик, твърди кметът. Един от проектите предвижда обучение на гражданите, за да ги подготви за обслужване на големия туристически поток, каза още Борис Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай