Подозират "Д-р Бранд" в игра с комисиони

Фантомът, който ще рекламира туризма, на един адрес с "Бенчмарк"

Подозират "Д-р Бранд" в игра с комисиони | StandartNews.com

София. С подписа на зам.-министъра на туризма Бранимир Ботев само преди дни неизвестната фирма "Д-р Бранд" бе класирана на първо място в конкурс за национална реклама на туризма ни. Новината шокира бранша, който не крие опасенията си. "Не може имиджа на страната ни да се повери на напълно непозната фирма без опит и само с един служител", реагираха водещи туроператори и хотелиери.

Очевидно компанията "Д-р Бранд" играе ролята на комисионер, който прибира и разпределя държавните милиони за реклама на курортите ни. Така коментираха неофициално пред "Стандарт" водещи компании в туристическия бранш. Според тях поръчката за вътрешна реклама ще е поредният провал в сектора. "Също както конкурсите за логото и национален сайт, единственият ефект ще са изхарчени милиони, с които не е привлечен нито един нов турист. В същото време ние продължаваме да плащаме данъци и да се надяваме държавата поне веднъж да послуша съветите на бранша, който осигурява 15% от БВП на страната", жалват се туроператори. Те са убедени, че основната цел на поръчката е някой да прибере и разпредели милиони.

Финансовите отчети от 2009 до 2011 г. на "Д-р Бранд" подкрепят опасенията, че става въпрос за подставена фирма. Според документите голяма част от годишните приходи на агенцията се разпределят като разходи към външни доставчици на услуги. През 2011 г. приходите на агенцията, в чиито ръце е поверена рекламата на туризма в България, са 1,793 млн. лв., но 1,474 млн. лв. отиват за външни поръчки, а печалбата е едва 162 000 лв. За 2010 г. съдружниците са спечелили преди облагане 102 000 лв. "Д-р Бранд" е погазила закона, като не е дала финансовия си отчет за 2012 г. навреме. Така никой не може да бъде сигурен дали въобще фирмата е имала някаква дейност.

Собственици на "Д-р Бранд" по документи се водят непознатите за гилдията на рекламистите Марин Миланов и Галина Георгиева. Двамата не участват в други фирми, сочат регистрите на Агенцията по вписванията. При основаването на "Д-р Бранд" през 2009 г. съдружник на мястото на 29-годишния Марин Миланов е Боя Беровска. Тя участва в множество рекламни компании, които през годините са били свързвани с НДСВ.

Мъглявата фирмена история на "Д-р Бранд" обаче крие две любопитни подробности, свързани с друга фирма - "Бенчмарк груп".

Първата е, че по документи офисите им са на един и същи адрес. Те са в престижния квартал "Лозенец" на ул. "Вискяр планина 19". Официално обаче адресът на "Д-р Бранд"  е на улица "Димитър Хаджикоцев". Втората е, че името на "Д-р Бранд" се появява като партньор в един от най-големите проекти на "Бенчмарк фонд имоти" - строителството на бизнес сградата на столичната ул. "Раковски" 124. Това става ясно от документа на ДНСК, с който се дава разрешение за ползване на сградата през февруари 2013 г.

Докъдето и да продължат връзките на "Д-р Бранд", отсега е ясно, че младоците в нея са нечии подставени лица. Голямото притеснение е, че така необходимата реклама на България е заложена на карта заради съмненията за какво точно ще бъдат изхарчени милионите от обществената поръчка.

Искаме проверка на поръчката

Станимир Станков, председател на Националната асоциация за СПА и уелнес туризъм

Представителите на асоциацията ни са категорични, че трябва да се направи проверка на това как и защо се е стигнало до избора на тази фирма "Д-р Бранд" в поръчката за реклама на туризма ни на вътрешния пазар. Ние не обвиняваме или оневиняваме никого. Според нас зам.-министър Бранимир Ботев е бил последната инстанция, която е трябвало да се разпише за класирането в търга, след като са взети всички решения по веригата. Но не бива да се забравя, че тази фирма е непозната и не бива да допускаме да се повтори скандалната ситуация с избора на туристическо лого.

Имаха цяла година да поправят правилата

Байко Байков, председател на УС на АБТТА

Правилата за всяка обществена поръчка се създават от администрацията и пак тя може да ги промени, така че да не се дава възможност на фирми без опит да участват в състезанието. Ние нямаме информация за това, което предприема Министерството на икономиката и енергетиката, защото никой не попита бранша относно проблемите в сектора.

Управляващите са имали на разположение една година да променят правилата на конкурса, така че те да не допускат такъв резултат. Но не са го направили. Защо се допусна в крайна сметка в конкурс, в чиито условия е записано, че креативността и ефективността на предложенията за национална реклама са водещи критерии, да се реши от предлагането на по-ниска ценова оферта? Ние като организация няколко пъти сме заявявали, че не е нормално туризмът да се управлява от човек, който има едва 7 месеца опит в сектора - от началото на мандата, без дори да комуникира с представителите на сектора, на който е начело. Очевидно е, че тепърва ще излизат наяве тежки проблеми като този с туристическото лого и националния сайт. Къде е сега изработеното лого и ползва ли се? И защо браншът научава от медиите, че предстои изработването на нов национален туристически сайт, след за стария bulgariatravel.org е платена крупна сума пари, без той да действа. АБТТА ще повдигне въпросите за скандалите и проблемите в бранша и по време на дискусионната програма, която съпътства туристическата борса "Ваканция" от 13 до 15 февруари в София.

Опасявам се от негативен ефект

Фахри Идриз, шеф на асоциация по туризъм "Перперикон"

Не ми е известна тази фирма "Д-р Бранд", но ако тя няма опит, това ще се отрази негативно върху рекламата на туризма. Бранш, на който страната залага много. Туризмът е изключително важен за региона на Източните Родопи, който търси алтернатива за икономическо развитие. Затова трябва да има прецизен избор кой ще прави вътрешната реклама. В противен случай има голям риск ефектът да е негативен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай