Няма инвестиционно намерение за втори лифт в Банско

Няма инвестиционно намерение за втори лифт в Банско | StandartNews.com

Не е внасяно в правителството инвестиционно намерение за изграждане на втори лифт в курорта Банско. Стане ли факт, предстоят много процедури за оценка. Стигне ли се до положителна оценка, ще трябва да се вземе окончателно решение по този казус. Това заяви в четвъртък в Благоевград министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Тя уточни, че на заседанието на Съвета за развитие към Министерски съвет междуведомствената работна група е повдигнала отново въпроса за изменение и прецизиране на концесионния договор за ски центъра над курорта Банско, който е подписан през 2001 година. Мнението на експертите е, че той трябва да се приведе към текущото законодателство, необходимо е да се разгледат условията в него, както и размерът на концесионната такса.

"Има предложение за нейното повишаване. Но пак подчертавам, че по отношение на изграждането на втори лифт в Банско няма внесено инвестиционно намерение. При развитието на ски центъра трябва да се съобразим с международното законодателство, тъй като там е Национален парк "Пирин". Но няма проблем в буферните зони в Банско и Добринище да се развива туризмът", уточни министър Василева. Очаква се в скоро време редактираното предложение на новия План за управление на Национален парк "Пирин" да бъде внесено за обсъждане. Първо трябва да се приеме от Висшия експертен екологичен съвет и после да се гласува в Министерски съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай