Кметът на Банско спира хаоса с презастрояването

Кметът на Банско спира хаоса с презастрояването | StandartNews.com

Комплекси край курорта скоро ще имат добра инфраструктура

С приемането на Общ устройствен план решаваме проблема за 30 г. напред, казва Георги Икономов

Кметът на община Банско Георги Икономов смело "бръкна в раната", свързана с презастрояването в града и с безразборното вдигане на сгради в населеното място. С пълна сила върви изготвянето на Общ устройствен план, който да регулира процесите на урбанизация, така че те да отговарят както на качеството на градската среда, така и на инвестиционните очаквания.

Старият план от 1990 г. е изключително остарял и не отговаря на съвременните условия, настъпили в резултат на бурното застрояване на Банско. Резултатът от този хаос са липса на улична регулация в новите зони в града, липса на зелени площи, липса на места за паркиране, затруднено придвижване по улиците на пешеходци и МПС. Затова в края на ноември 2013 г., по предложение на кмета Георги Икономов, общинският съвет одобри в землището на града следните селищни образувания - "Гуровица", "Свети Иван", "Грамадето", "Кошерината", "Карантията", "Средореко", "Асаница" и "Герачини улици". Така бе направена още една крачка към преодоляването на проблема с градоустройството в курортния град. По време на мащабното застрояване на града започна изграждането на сгради, хотели и апартхотели на терени, преобразувани от земеделски в урбанизирани.

Първоначалното строителство се е извършвало без ясна концепция за развитието на тези райони. Урегулирането на имотите и уличната регулация не е осъществено. Причината е, че тези територии не са обявени за селищни образувания от местен тип и не са включени в границите на града. Така се е действало от 1990 г. допреди 4 години. "Това бе начинът да се решат проблемите в тези отделни територии - да станат селищни образувания. За да се направи подобаваща инфраструктура.

Подготвяме специализирана кадастрална карта

- релеф, надземна инфраструктура, дървесна растителност, изградени улични мрежи, сгради. Голяма част от направените строежи в курорта не са отразени в действащия кадастър и в регистрите. Ако не се заснемат, това ще доведе до грешки и подвеждане в следващите проекти", казва Иван Бележков, управител на дружеството "Нови селищни образувания Банско - 2104". То спечели конкурса за изработването на ОУП.
За първи път едно управление на общината тръгва да направи това нещо, което никак не е лесно. Но пък ще реши един катастрофален проблем за Банско. Икономов, възлагайки реализирането на този проект за ОУП, решава голям проблем на хората в дългосрочна перспектива. Планът се прави за огромна територия - 200 хектара. "Чест прави на ръководството на общината в лицето на кмета Икономов, че се зае

да реши комплексно този проблем, а не на парче

Искам да подчертая, че изготвените специализирани кадастрални карти ще бъдат на разположение на гражданите и по тях ще се правят корекции, ако са допуснати неточности", увери архитект Любомир Семерджиев, който е партньор на Бележков.
"Новият Общ устройствен план ще бъде онази крайно необходима рамка за устойчиво развитие на общината през следващите 30 г. Един от основните проблеми с хаотичното застрояване на курортния град бе липсата на актуален Общ устройствен план. Заради това цели нови квартали остават без улична регулация, което пък поставя в невъзможност изграждането на адекватна инфраструктура. Следващата много важна крачка в посока градоустройство е изработването на подземен кадастър. С приемането на Общия устройствен план на общината, изработване на уличната регулация на новите селищни образувания и подземен кадастър, развитието на града и общината занапред ще бъде върху една вярна и здрава основа", твърди градоначалникът на Банско.

ОУП ще регулира всички процеси със застрояването, правилно или неправилно, извършено след 1990 г. Правилата в него ще локализират градоустройството. Става въпрос за усвояване на територията, показатели на застрояването - плътност, озеленяване, коефициент на интензивност, въвеждане на градска и комунална инфраструктура, зони за обществено ползване и други. "Кметът реализира едно от своите предизборни обещания с изготвянето на ОУП. Урегулираха се населените места, направиха се граници на застрояване. Първата фаза е приключила, съгласува се с държавните институции. Ще има реални граници на града, които няма да се променят.

Спря се лавиноопасното строителство

нямаше ред през последните 20 г. Всичко е правено с отделни Подробни устройствени планове, без да съществува обща инфраструктура", казва арх. Семерджиев. В новия ОУП имотите в изброените горе местности ще придобият статут на част от населеното място, ще имат административен адрес и комуникации. Въз основа на специализираната кадастрална карта са направени подходи към сградите, които са на площ от 2000 декара, уточнява Бележков. Върху картата са нанесени всички ПУП-ове. Всеки заинтересован ще има достатъчно време, за да провери дали всичко му е нанесено върху картата коректно и точно. При неточност ще са възможни корекции. През годините често е

строено върху полски пасища, няма канализация

има проблеми с водопровода и електричеството. Община Банско пък ще получи информация за своите имоти - колко са и на каква площ, някой навлязъл ли е в тях, дали не са отнети от частни лица и фирми. "На базата на ОУП община Банско ще вземе важни решения за развитието на инфраструктурата, това важи и за частните дружества, и за гражданите. В пряк интерес е на всички да следят създаването на специализираната кадастрална карта. Общият устройствен план ще спре това безразборно застрояване. Общината ще може да кандидатства по различни програми. Преди бума на строителството тя е притежавала 400 хектара селищна територия, а сега незастроените общински терени са 200 хектара. това означава, че половината град е извън този план", обясняват Семерджиев и Бележков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай