Гьобеклитепе - най-старият храм на планетата

Гьобеклитепе - най-старият храм на планетата | StandartNews.com

Още преди 12 000 години в култовото средище произвеждали бира

Къде са живели първите хора, строили храмове? Коя е люлката на цивилизацията? Кой е най-древният намерен археологически обект? Само от египетските пирамиди ли се страхува времето? Историята на света, която познаваме, се променя драстично след откриването на прашния хълм в Турция Гьобеклитепе. Първите сведения за най-стария храм в света, датиран от 12 000-11 000 година, са от 1963-а. Тогава обаче значението на неолитния храм не става ясно, а археолозите го смятат за византийско гробище. През 1994 г. местен овчар разкрива една от т-образните колони, подредени в кръг - предшественик на известния Стоунхендж. Тогава местният човек открива изображенията, издялкани в камъка на странно животно. Значението на Гьобеклитепе за историята на света става категорично ясно година по-късно, когато немският археолог Клаус Шмид решава да работи на обекта.

Всъщност именно той разкрива кръга от т-образни камъни, върху които има релефи на животни, сред които и на лъв. Към момента се счита, че едва 5% от най-древния храмов комплекс са разкрити. За съжаление, Шмид вече е покойник и през предстоящия археологически сезон ще го замести дама. Според предварителните проучвания се предполага, че околните хълмове крият тайни, които ще преобърнат историята на света. Интересен факт е, че са намерени следи от бира, съхранявани в ниша от храма. Издълбано в скалите наблизо съоръжение според археолозите е именно мястото, където са създавали пенливата течност. Наоколо с кръгли вдлъбнатини е нарисувана звездната карта на разположението на небесните светила преди 12 000 години. Строителството на най-стария храм в света продължава близо хилядолетие. Не се знае какво е накарало цивилизацията, живяла там, да зарине храма с древни камъни и да го изостави. Теория за съдбата им има световноизвестният автор на бестселъри Робърт Бовал, който с книгите си руши традиционната история за възрастта на човечеството и в частност на Сфинкса.

Според него древните хора - също като съвременните - са търсили отговора на това какво се случва след смъртта на човека. Тяхната религия била фиксирана в звездите - божества, които не изчезвали от хоризонта и били безсмъртни в представата им. Заради перцесията на небесните светила обаче тези звезди се скривали от хоризонта след хилядолетия. А културите, които ги почитали, изоставяли света си и тръгвали да търсят нов живот по други земи, в които тяхната звезда-Бог все още греела. Според Бовал именно тази теория може да обясни всички култури, които са стигали своя цивилизационен връх и след това са изчезвали без следа от земята. Според него такива култови паметници на 7000 и повече години се крият и по българските земи и авторът не изключва възможността именно страната ни да е люлката на цивилизацията. Според него е възможно по родните земи да са живели общества, които след това са основали Гьобеклитепе, а след хилядолетия са построили и египетските пирамиди и Сфинкса.

За това, че в тази теория може да има и нишка истина, говори фактът, че както паметниците у нас като кромлеха в Долни Главанак, Харман Кая или Белинташ, египетските пирамиди и Гьобеклитепе са ориентирани според съзвездието Орион на съответната карта за епохата, в която са построени.

Но да се върнем към Гьобеклитепе. Огромните т-образни камъни са добивани от каменна кариера наблизо, предполагат археолозите. Издяланите релефи на животни в скалите дават категорични сведения, че през неолита е имало развито общество на мястото на днешния хълм Гьобеклитепе. Най-големият от неолитните т-образни камъни е с височина от 7 метра и тегло от близо 50 тона. Името на хълма също като че ли крие кодираната в храма истина за най-древното общество. На турски името се превежда като пъпа на хълма, а от там и на света. Най-старите намерени фигури на Гьобеклитепе се съхраняват в музея в близкия град Шанлъурфа. Една от фигурите показва раждаща жена и детето, което излиза на бял свят. За съжаление, през следващите няколко месеца те не могат да бъдат видени. Причината е, че трябва да бъдат пренесени от старата музейна сграда в новия модерен комплекс. Заради Гьобеклитепе, районът, населен предимно с кюрдско население, се превръща през последните няколко години в туристическа атракция. Вече има и изграден път на мястото на стария, подходящ предимно за мотори. Мястото е социализирано и консервирано, за да бъде запазено за вековете. За туристите остава дребното неудобство, че дървеният навес не позволява да се види култовото съоръжение в целия му блясък. За сметка на това дървената пътека над него позволява да бъдат разгледани невероятните релефи.

Урфа - първият християнски град

Шанлъурфа, както се казва днес близкият до Гьобеклиград град, също има с какво да изненада пътешественика. Имал е много имена, според това кой го е видял през столетията. Ал-Руха, Едеса, Урха, Урфа - всички те подсказват, че мястото е богато на вода. Името Шанлъурфа идва от факта, че градът се е освободил само с едно въстание от френската окупация и затова има правото да се нарича "горд" (шанлъ от турски).

Градът е владян от близо 20 царства и племена. По тези земи има данни за живели племена и царства от близо 9000 години преди Христа. Всъщност населяваният предимно от кюрди и араби днес град е първият в света, който приема християнството. Причина за това става болестта на тогавашния владетел. За да го излекува малко преди разпятието на Исус, при сина на Бога отива пратеник от Урфа. Тогава Христос изтрива лицето си с кърпа и тя запазва образа му. След като се докосва до нея, владетелят оздравява. Така само няколко години след Разпятието, градът става християнски. И днес в околността има християни - монофизити, християнски манастири и църкви. Кърпата била окачена столетия на една от двете колони, които и днес се издигат в крепостта над града. Според легендата за последен път кърпата с образа на Христос била видяна в ръцете на Робеспиер по време на Френската революция.

От крепостта се открива гледка към целия град и към двете естествени езера, които са под нея. Едното от тях е прочуто в цяла Турция като Езерото с рибите. На него е построена джамията, чиито образ се отразява в бистрата вода, в която плуват 7 вида риби. Да ги нахраниш и да се снимаш с тях, е чест за всеки турист. Според легендата именно до тази джамия в древността се е намирала пещерата, в която се е родил пророкът Аврам. А езерото се образувало от изгарянето на пророка на кладата. Според местна легенда, ако видите бяла риба във водите му, значи за вас са отворени вратите на рая.
За арменците Урфа също е свещен град, защото именно в него е създадена арменската азбука. Ако искате да се потопите в тълпите и да опознаете града не от туристическата му страна, отбийте се до местния пазар. Феерията от цветове и миризми ще ви омае. Спокойно можете да седнете в заведение, да хапнете местния кебап от дроб и други дреболии - урфа кебап - различаващ се с повечко подправки и чесън от традиционния, или "чи кюфте". В него има и сурова кайма, но пък вкусът е неповторим. Повечето ястия лютят благодарение на местния пипер - isot.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай