Емблемата на соца напира за "Паспорта на туриста"

Емблемата на соца напира за "Паспорта на туриста" | StandartNews.com

И Нимфериумът край Каснаково иска да влезе в новия пътеводител на "Стандарт"

Треска за печати завладя страната. Събирането на клейма "Чудесата на България" при обиколка на най-големите културно-исторически и природни феномени у нас се превърна в хита на лято 2014. Хиляди българи и чужденци изкупиха пътеводителя на "Стандарт" - "Паспорт на туриста", с който разглеждат родните крепости, гробници, манастири, скали и пещери. 30 обекта в паспорта са малко, много от "Чудесата" не са включени, казват кметове. Затова поради огромния интерес "Стандарт" вече подготвя нов, цветен, по-голям и по-атрактивен пътеводител: "100-те Чудеса на България". В него ще бъдат включени топ 100 на най-големите български природни красоти, скални феномени, крепости, гробници и съкровища. Ще попитаме кметове и учени кои обекти да бъдат включени в него, ще се съобразим и с вота на българите, които в момента гласуват за топ 20 на най-големите културно-исторически атракции и археологически открития.

На въпроса дали Димитровград все още мирише на соц, кметът на града Иво Димов с усмивка отговаря, че това е по-скоро аромат. Затова и градоначалникът не смята за обидно, когато наричат южното градче "символ на соца".

Напротив - архитектурното наследство от тоталитаризма местната власт дори се опитва да налага като емблема на региона. В Димитровград се гордеят, че само преди няколко месеца успяха да влязат като 27-мия маршрут на АТРИУМ към Съвета на Европа. Затова и Иво Димов е категоричен, че обиколката, която обхваща сградите в централната градска част, е достоен за печат в "Паспорта на туриста" на "Стандарт".

"Димитровград винаги е приветствал инициативата на вестника за популяризирането на културно-историческото ни наследство. Соцминалото е част от живата на много българи, новото поколение пък само е чувало за него казва Димов. "Включването на Димитровград в "Паспорта" е добра отправка за хората, които искат да знаят всичко за своя род и култура, да дойдат и да разгледат при нас. Освен това дори и със своята сивота и монолитност шедьоврите на соцархитектурата също могат да бъдат вдъхновяващи", твърди градоначалникът.

Според него, достоен да влезе в "Паспорта на туриста" е и единственият открит и проучен Нимфериум на Балканите. Той се намира край димитровградското село Каснаково, а работата на терена покрай него тепърва ще разкрива още от тайните, които пазят древните тракийски земи.

За място в новия "Паспорт" се борят и от Александровската гробница, която е на двайсетина километра от Димитровград. Само три думи стигат, за да се убедиш че си струва да се отбиеш в нея", убеден е шефът на Туристическия информационен център в Хасково Красимир Пилев. А те са: уникален паметник на културата. Затова и Пилев няма никакви съмнения, че обектът е сред тези, които ще намерят място в новия "Паспорт на туриста". "Инициативата "Чудесата на България е прекрасна". Тя трябва да е пример за държавните институции как се работи", казва по повод усилията на "Стандарт" за популяризиране на българското културно наследство Красимир Пилев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай