Ангелкова: Русия и Украйна са важен, но не и единствен пазар за бг туризма

Ангелкова: Русия и Украйна са важен, но не и единствен пазар за бг туризма | StandartNews.com

Русия и Украйна са важен, но не и единствен пазар за българския туризъм. Това каза ресорният министър Николина Ангелкова в предаването „Тази събота" по бТВ по повод притесненията, че все по-малко руски граждани ще почиват по родното Черноморие това лято.

„Числата варират от 20% до 80% спад на руски туристи, но нямаме средна представа. Тенденцията не е от вчера, а от година и половина", обясни Ангелкова и добави, че има и спад на интереса на руснаците към дестинации като Египет, Турция, Израел.

„Очаква ни пълен с предизвикателства туристически сезон. Нека се фокусираме върху работата си и върху това, което можем да предложим, а не върху това, което можем да изгубим", призова министърът на туризма.

Отливът на руски туристи да бъде компенсиран от засиления интерес от страна на западноевропейски туристи. „Очаква се 5% ръст на туристите от Германия, с 40% увеличение на гостите от Литва и Латвия, с 5-10% от съседните балкански държави Сърбия, Гърция и Турция", каза още Ангелкова.

„Към момента спадът към записванията за България е близо 40-50% по сравнения с миналогодишния спад", каза от своя страна генералният директор на голяма туристическа агенция Димитър Цонев. И уточни, че това се дължи на финансовата криза в страната, когато рублата загуби близо 50% от стойността си, военната ситуация в Украйна, както и участието на България в санкциите срещу Русия.

Туристическия бранш в България има много проблеми, най-сериозният от които е качеството на обслужването, категорична бе Ангелкова.

„Кадрите са най-сериозният проблем. С промените в Закона за туризма предвиждаме засилен контрол в това отношение, ще въведем и доброволни изисквания за етикет за качество, за да бъдат отличавани и поощрявани за усилията, които полагат. Има например курорт, който отглежда собствено производство телешко месо, има хотели със специално лично докосване към клиента – изпращат поздравителни картички за рождения ден на клиента", разказа още тя.

„Осъзнали сме колко е важен туризмът за икономиката – ние сме първото правителство със специално министерство на туризма", обобщи министърът на туризма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай