Съдбовните седмици на "Малайзия еърлайнс"

Съдбовните седмици на "Малайзия еърлайнс"  | StandartNews.com

Спасяват компанията с 1,9 млрд. долара
Фаталните полети са MH370 и MH17, през 1997 г. Боинг 777 чупи рекорд от Сиатъл до Куала Лумпур

Загуби ли имиджа си една авиокомпания, това е началото на срива й в бизнеса. А може би началото на края, смятат експерти. Този въпрос сега витае над "Малайзия еърлайнс" (МАС). От март до юли тя бе ударена с две жестоки катастрофи, в които загинаха неколкостотин пътници. През юли неин самолет на път от Амстердам за Куала Лумпур бе свален в Украйна при неизяснени обстоятелства, които още се разследват. Русия и Украйна взаимно се обвиняват за тази трагедия. Четири месеца преди това друг самолет на МАС изчезна мистериозно в морето, летейки по маршрута Куала Лумпур-Пекин. Издирването на останките му продължава безуспешно. В рамките на този период акциите на превозвача с 42-годишна история се сринаха с 11% на борсата в Малайзия и продължават да падат. За първи път известна и мощна компания става жертва в толкова кратък срок с две катастрофи и стотици жертви. За да се възстанови от ударите, "Малайзия еърлайнс" явно се нуждае от силна подкрепа на правителството, от реорганизация и икономии. Всъщност

катастрофите не са начало на проблемите на МАС

а продължение на задълбочаването им. Компанията е на загуба от много години. Нейната пазарна стойност само за 9 месеца тази година е намаляла с 40 на сто, въпреки инвестираните над 1 милиард долара в покупки на нови самолети през последните години. Инвестиционни брокери смятат, че ако компанията не получи спешно солидно финансиране, няма да издържи до края на годината и ще фалира. По изчисления на консултантска компания след падането на двата самолета - полети MH370 и MH17 - МАС губи между 1 и 2 млн. долара дневно. Наблюдава се голям отлив на пътници от нейните полети.

В края на миналата седмица компанията обяви твърде болезнена реформа за оцеляване.

"Малайзия еърлайнс" ще уволни 6000 служители като част от плана за възстановяване. Съкращенията надхвърлят първоначалните очаквания, според които трябваше да засегнат около 3000-4000 служители и работници. Намалението на персонала достига около 30% от работната сила на МАС, която е общо 20 000 души.

Същевременно компанията ще стане изцяло държавна собственост. Малайзийският държавен инвестиционен фонд "Хазанан насионал", който държи 70 процента от акциите, обеща да изкупи останалите 30%. Ще бъде назначен и нов главен изпълнителен директор. Планът за спасяване на компанията ще струва 1,9 милиарда долара, но успехът не е гарантиран, коментират експерти за Ройтерс.

Създадена през 1937 г., вози 37 000 пътници на ден

"Малайзия еърлайнс" е национална държавна компания. Тя изпълнява редовни пътнически и товарни превози до 85 дестинации на шест континента. Превозва на ден 37 000 пътници с 250 полета. Главният й транзитен възел е Куала Лумпур. През 1997 г. неин Боинг 777-200ER извърши най-дългия в историята на въздухоплаването полет без кацане от Сиатъл до Куала Лумпур, облитайки Европа и Африка. Освен основната си дейност в търговските авиопревози, филиали на компанията извършват техническо обслужване, текущи и капитални ремонти на самолети.

МАС е създадена през 1937 г. като частна търговска авиокомпания "Малаян еъруейс". Преименуването й става, след като Малайзия получава независимост през 1957 г. Тогава тя се превръща в акционерна компания, като основният пакет акции е притежание на държавата. В условията на бурния икономически подем на страната през 80-те години на миналия век компанията значително увеличава полетите си и съответно печалбите. През този период се разширява и мрежата на дестинациите на полетите, като компанията се сдобива с нови пътнически самолети Боинг 747 и започна да лети до много страни в Латинска Америка. Но в периода на световната финансова криза през 1997 г. МАС понася значителни загуби. След това постепенно успява да се стабилизира и през 2003 г. приключва годината с печалба. През следващите няколко години обаче отново претърпява загуби поради поскъпване на горивото и проблеми на мениджмънта. В началото на 2007 г., за да се спестят пари, централата на компанията продаде луксозната си сграда в центъра на Куала Лумпур и се премести в много по-скромен офис. Какво ще се случи след започналата сега реформа за спасяване на голямата азиатска компания, остава да се види.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай