Ремотекс търси спасение от депутатите

Ремотекс търси спасение от депутатите | StandartNews.com

Стара Загора. Работещите във фалиралото предприятие Ремотекс, което дължи няколко милиона за заплати, но не дава никакви признаци на живот, са поканили старозагорските депутатите на работна среща седмица след празниците.

„Хората искат да чуят от законодателите какво ще направят в бъдеще за предотвратяване на подобни фалити, след които работниците остават на улицата без никаква защита", поясни целта общинският председател на КНСБ в Раднево Бойка. Според експертите собствениците на частното предприятие са използвали точно пролука в закона, за да го затворят без да платят нито стотинка от заработените пари на работниците и служителите.

Заедно със синдикалисти в предприятието и представители на колектива Боева е участвала в срещата с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев в столицата във вторник вечерта. Министърът е потвърдил, че след одита на активите на Ремотекс, държавата се е отказала окончателно да купи мажоритапния пакет акции и да го оздрави. Освен виската цена, която искали собствениците на предприятието, задълженията им се оказали много големи, според някои експерти около 70 млн. лв. Освен това на бял свят излезли и много неясни пасиви на Ремотекс. Министър Стойнев обаче е уверил, че държавата не се отказва от ангажимента да създаде ремонтно предприятие в състава на държавните Мини „Марица-изток", в което да бъдат назначени част от останалите без работа над 300 души персонал. В момента БЕХ и въгледобивното дружество правели експертни анализи доколко е рентабилно създаването на такова предприятие и в какви мащаби.

Синдикатите и работещите в Ремотекс опровергаха твърденията на колегите си от мините, че мнозинството от ремонтчиците, които все още били без работа, са с ниска квалификация и с тях нямало как да се създаде ново предприятие или ремонтна работилница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай