Проверяват чужди фирми по искане на бизнесмени

Проверяват чужди фирми по искане на бизнесмени | StandartNews.com

Да се засилят проверките на фирмите, които са собственост на чужди граждани. За това настояват бизнесмени в Пиринския край, тъй като някои от тези дружества не спазват законите и въртят нелоялна конкуренция. Трябва да се следи изкъсо дейността на некоректни предприятия, собственост на чужденци, твърдят родни бизнесмени.

Най-често става въпрос за нарушения на фирми в леката промишленост, където има доста собственици от Гърция. Те често обещават по-високи заплати на работниците. После обаче започват да бавят месечните възнаграждения, а често дори не плащат нищо на своите подчинени. Има случаи, при които гръцки бизнесмен работи тук няколко месеца, задлъжнява на работниците. Накрая си прибира тайно машините и изчезва. А дължи и заплати, и осигуровки, и данъци.

"Налага се да има мониторинг на тези фирми, а не после държавата да се чуди как да ги открие и да ги накара да платят задълженията си към работници и републиканския бюджет", убедени са благоевградски предприемачи.

Наскоро от Областната инспекция по труда разкриха, че все още има практика чуждите собственици дори да не подписват трудови договори с някои от подчинените си. Няма институция, която да принуди чуждите фирми да се издължат на работниците си, а държавата стои безучастна, допълват наши бизнесмени. Това трябва да се промени, категорични са те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай