"Пежо-Ситроен" стъпва в Мароко

"Пежо-Ситроен" стъпва в Мароко | StandartNews.com

Влагат 632 млн. долара в нов завод за автомобили

Предприятие на компанията ще произвежда по 200 хил. коли на година

Мароко става регионален център на автомобилната промишленост в Северна Африка.

След създаването на фабриката на Renault, която е най-голямото предприятие за автомобили в Северна Африка, Мароко отваря врати и за завод на PSA Peugeot Citroen. Компанията е инвестирала в проекта 632 млн. долара. Първоначално заводът ще произвежда 90 000 автомобила годишно, а след това капацитетът му ще бъде увеличен до 200 000 коли. Споразумението между френската компания, която е вторият най-голям производител на коли в Европа след Volkswagen AG, и правителството на Мароко, подписано неотдавна, предвижда новото автомобилно предприятие да се създаде в интегрираната Атлантическа свободна зона в град Кенитра. Заводът ще бъде завършен през 2019 г. В него ще работят 20 000 души. Произвежданите в него коли ще се продават освен в Мароко, и на африканските и близкоизточни пазари. Създаването на фабрика на PSA Peugeot Citroen е вторият голям проект за производство на коли в Мароко след създаването през 2013 г. на фабриката на Renault в Танжер. А през май тази година "Рено-Нисан" отпразнува слизането от поточната лента на 400-хилядната кола от неговото създаване с инвестиция от 1,1 млрд. долара. Повечето от произвежданите в завода коли се изнасят в общо 63 страни, включително Франция, Испания, Германия, Египет, Гана и България.

Мароко стана регионален център за производство на автомобили благодарение на своята инфраструктура, която е на световно ниво. Както и поради удобното си за експортиране на коли географско разположение. Много важно предимство на страната са и нейните подготвени за автомобилната индустрия специалисти. Тази част на мароканската икономика бе основният двигател на износа на страната от 2012 г. насам, който през периода 2012-2014 г. достигна 4 млрд. долара. През първите пет месеца на 2015 г. износът се увеличи с 12% в сравнение със същия период на предходната година. В сектора са разкрити общо 80 000 работни места, което е 10% от работната ръка в страната.

В епохата на глобализацията географското положение на Мароко го превърна във важна пресечна точка на комуникациите между Америка, Европа и Африка. Мароко все повече става мост между най-развитите държави и Африка.

Положителните резултати от този процес личат най-силно в Казабланка - финансовото и икономическо сърце на кралството. Свободната зона в индустриалния комплекс Midparc, наречена "Мохамед Пети" има капацитет за 330 предприятия от авиоиндустрията, отбранителната промишленост, сигурността, бордовата електроника и други високо технологични производства. Midparc е гордостта на бързо развиващата се мароканска авиоиндустрия. В офшорната зона участват най-големите авиокомпании и самолетостроителни предприятия. В момента тя се смята за най-конкурентоспособната в света такава зона. За по-малко от 10 години в нея пуснаха корени над 100 компании, в чиято дейност са ангажирани около 10 000 души, главно млади хора от Мароко.

Амбициозна цел на правителството е програмата за възобновяеми енергии на основата на соларни панели и вятърни електрогенератори, за които в слънчево Мароко и по ветровитото му крайбрежие има отлични условия. В този отрасъл в бъдеще ще се добиват 42% от енергията на страната и ще има възможност за износ към Европа. В него ще работят около 50 000 души.

Свободната зона в Кенитра е магнит за инвеститорите

Атлантическата свободна зона в Мароко е една от първите генерации интегрирани платформи, предприети като част от Националния парк за индустриално развитие на страната. Целта е Мароко да изгради модерна, продуктивна и конкурентоспособна икономика. Тя е разположена в град Кенитра на площ от 245 хектара, 198 хектара от която са със статут на свободна зона. Кенитра се намира в северозападната част на Мароко на 40 км северно от мароканската столица Рабат и на 12 км от Атлантическото крайбрежие на Мароко, затова и зоната се нарича Атлантическа. За разлика от други древни марокански градове, Кенитра е създаден в началото на ХХ век като център за развитие на търговията между градовете от Атлантическото крайбрежие и други градове на изток. Днес той е средище на Атлантическата свободна зона. Градът е известен с производството на платове, цигари, преработката на риба, добива на цитрусови плодове, пшеници и зеленчуци. Добиват се и цинк, нефт и природен газ.

Зоната е ориентирана предимно към производство на автомобили и електроника. Разположена на много удобно място с комуникационни връзки към главните транспортни артерии в района и към Европа, тази зона цели да бъдат привлечени фирмите автомобилостроители. Тя е удобна и за много други дейности, свързани с автомобилната промишленост и други експортни дейности, индустриална логистика, консултантски услуги, бизнес центрове и др. Нейните различни инициативи и предложения, както и предимствата й, я превръщат в атрактивна платформа с многобройни ценности. Освен това зоната е само на три часа път със самолет от столиците в Европа. Зоната предлага изгодни данъци и митнически такси. Много изгодно за компаниите е, че през първите пет години те няма да плащат никакви данъци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай