Папазов: Преструктурирането на дълга е единственото спасение за БДЖ

Папазов: Преструктурирането на дълга е единственото спасение за БДЖ  | StandartNews.com

Стара Загора. Първата и най-важна крачка за оздравяване на БДЖ е разсрочване на дълга, който в края на миналата година бе намален от 710 млн. лв с близо 100 млн. лв. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, който откри във вторник модернизираната жп отсечка между старозагорските гари Михайлово и Калояновец, част от проекта за рехабилитация на жп линията Пловдив – Бургас. Поредният кръг преговори с кредиторите за разсрочване на дълга бил в началото на май. Разработили сме 8 варианта за погасителен план, които ще предложим на нашите кредитори, добави министър Папазов. Според предварителните сондажи само една германска банка, на която БДЖ дължали около 33 млн. евро, настоявала веднага да си и получи парите. Почти всички останали кредитори били съгласни с предложението за преструктуриране на дълга.

Транспортният министър е оптимист, че преговорите щели да бъдат доведени до успешен край, тъй като с подготовката им били силно ангажирани финансовият министър Петър Чобанов, и особено вицепремиерът Даниела Бобева. План „Б" няма да има, той минава през много тежка процедура, за която не ми се мисли, изключи фалита на компанията, която мнозина отдавна вещаят, Папазов.

Разсрочването на дълга според министъра ще отпуши инвестициите в БДЖ – за обновяване на пътническите вагони, електронизация на продажбата на билетите, натоварване на ремонтните бази и други планирани дейности.

Много местни хора от Михайлово и околните села се бяха събрали за откриването на модернизирания жп участък до съседното село Калояновец. Обновено бе и самата жп гара. „Това е част от нашата жп магистрала до Бургас, по която влаковете ще се движат със 160 км/ч и значително ще скъсят пътя до морето", подчерта министър Данаил Папазов. Той връчи разрешителното за ползване на жп линията на шефа на Националната компания „Железопътна инфраструктура" Милчо Ламбрев и двамата прерязаха символичната лента пред един от коловозите.

Да стисне ръката на министъра бе дошла и 90-годишната баба Куна от Михайлово, която вместо поздрав изрецитира без запъване Дядо Вазовия химн за България „Питат ли ме дей зората..."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай