Хазната губи стотици милиони от вносни горива

Хазната губи стотици милиони от вносни горива | StandartNews.com

Българската петролна и газова асоциация (БПГА) е сезирала главния прокурор Сотир Цацаров да бъде извършена проверка за причините, поради които Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) към Агенция "Митници" не функционира. Това заяви председателят на БПГА Валентин Златев на конференция в Пловдив. Защото след като БАЦИС не функционира правилно, това означава, че цялата информация за постъпленията на акцизи е непълна, което е наказуемо, обясни Златев. 19-те фирми, членове на БПГА, ежедневно срещаме проблеми с БАЦИС, която блокира, изключва и не обработва подадените данни, което ни заставя да спираме работа и да изчакваме докато системата отново започне да функционира, или да извършваме огромен труд като попълваме цялата информация в писмена форма, посочи Златев. Всички наши безброй опити да дискутираме тази тема с Министерството на финансите и Агенция "Митници" в опит да намерим решение останаха без резултат, допълни той. "Нашето последно предложение беше да се извърши международен одит на БАЦИС, който да даде заключение дали системата функционира, или не. Сега имаме уверението на г-н Цацаров, че ще бъде създаден екип от специалисти, който ще извърши проверка на БАЦИС", каза Златев.

Членовете на БПГА искат само две неща - равнопоставеност на всички участници на пазара на горива и върховенство на закона, заяви още Валентин Златев. За съжаление обаче у нас има много примери за нарушаване на тези два принципа, допълни той. По време на кампанията за проверка на пломбите по бензиностанциите всички проверки се извършиха на 1200-те бензиностанции на БПГА, посочи Златев. В същото време има един други 6800 т.нар. ведомствени бензиностанции, регистрирани на сайта на МФ, от които по думите на самия министър на икономиката Божидар Лукарски не е била проверена "нито една" - по простата причина, че те нямат пломби и няма какво да им се проверява, заяви Валентин Златев.

Друг проблем на пазара на горива е контрабандата, каза още председателят на БПГА. По данни на МФ за първите 9 месеца на година съотношението между произведените у нас и внесени горива е 60/40 процента, обясни той. Пак по данни на МФ от произведените у нас горива в бюджета са постъпили 1,238 млрд. лв. от акцизи, докато от 40% вносни горива - само 380 млн. лв. Къде са останалите стотици милиони акциз от вносните горива, попита Златев.

Според Пламен Дерменджиев, икономист и преподавател в УНСС, цената на петрола ще бъде стабилна до края на септември 2016 г., като основната причина за това е силното предлагане, което значително превъзхожда търсенето. Затова очакваме цените на течните горива да останат стабилни, заяви и Андрей Делчев, изпълнителен директор на БПГА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай