07:25 ч.

25.10.17

2 мин.

0

0

0

Google ще поделя приходи с издатели

от редактор |

Google ще поделя приходи с издатели

За онлайн компанията остават под 30% от парите от нови абонати и абонаменти на медиите


Google планира да споделя приходи с издатели, които се възползват от новите инструменти за цифрови абонаменти на компанията, в схема, сравнима с успешния модел на рекламните й доходи, пише "Файненшъл Таймс".


Онлайн компанията ще получава под 30% от общите генерирани приходи от нови абонати и абонаменти. Търсачката ще използва своята гигантска база с лични потребителски данни, съчетани с алгоритми за машинно обучение, за да помогне на издателите на новини да идентифицират потенциални нови абонати и да насочат своите настоящи към подновявания на абонаментите. В замяна на това компанията ще обмисли възможността за прибиране на част от приходите, за които е била посредник, казва Ричард Гинграс, директор на поделението за новини на Google.


"Очевидно ще стигнем до модел, но мисля, че приходите ще бъдат изключително щедри за издателите на новини. В нашата рекламна среда споделянето на приходи е на ниво около 70 процента и нагоре. Споделянето на приходи за издателите ще бъде значително по-щедро от това", обяснява той пред вестника.


За издателите, работещи с Google, споделянето на приходите е по-малко притеснително, отколкото необходимостта от поддържане на пряка връзка с клиента - те не искат технологичните платформи да станат отбранителна линия към абонатите, казва медиен изпълнителен директор. Системата на Google за данни за милиони хора й позволява да насочва реклами към подходящи хора, а това доведе до господството на технологичния гигант в дигиталната реклама. Компанията генерира 75% от всички нови онлайн рекламни разходи заедно с Facebook, твърди Мери Мейкър от американския фонд за рисков капитал Kleiner Perkins Caufield and Byers.


По-рано този месец Google обяви нови мерки, които ще помогнат на издателите, разчитащи на абонаменти, да придобият и задържат повече клиенти, заявявайки, че "рекламата сама по себе си вече не може да плаща за висококачествена журналистика". Усилията на Google да работи с издатели на новини, включително "Нюз Корпорейшън", "Ню Йорк Таймс" и "Файненшъл Таймс", бяха посрещнати с гласовити критики от медийните компании, особено заради модела на Google за "първият клик е безплатен". Този модел изискваше издателите с платен достъп да осигурят минимум три безплатни статии на ден за свободен достъп чрез търсене в Google. Издатели като "Нюз Корпорейшън" твърдят, че сайтовете, които се отклоняват от това искане, включително "Уолстрийт Джърнъл", са наказвани тежко. "Уолстрийт Джърнъл" например отбеляза 94% поскъпване на реферали от Google News през първите пет месеца на 2017 г.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент