Фондове и застрахователи избират кой да ги провери

Фондове и застрахователи избират кой да ги провери | StandartNews.com

До 18 февруари пенсионните фондове и застрахователите трябва да подадат в Комисията за финансов надзор (КФН) своите предложения за независими външни експерти, които от април да започнат да проверяват активите и счетоводните им баланси. Това гласи покана на КФН към дружествата. Прегледите ще се извършват под контрола на Управляващ комитет, съставен от представители на КФН, Министерството на финансите, БНБ, ЕК и Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (ЕОЗППО). В края на 2015 г. КФН избра Обединение "Регионален Консорциум Ърнст & Янг" за консултант по проверките. Неговата роля е да осигури хармонизирано прилагане на методологията на прегледа от независимите външни експерти. Прегледът обхваща универсалните, професионалните и доброволните пенсионни фондове в България, които са 27 на брой. Извън проверката ще остане единственият фонд за доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми - този на "ДСК-Родина" АД.

Обект на проверка ще бъдат балансите и на всички застрахователи и презастрахователи, както и на групите. Компаниите в общото застраховане са 29, животозастрахователите са 15, презастрахователят е един (Джи Пи Презастраховане АД), докато българските застрахователни групи са 5, а чуждестранните - 4. Прегледът се очаква да започне в началото на април и да приключи до 30 юни 2016 г.

Независимите външни експерти, които искат да извършват прегледите, трябва да имат поне 5 години международен опит в поне три държави от ЕС, да разполагат с поне един екип с теоретични познания и поне 5 години практически опит във финансовия сектор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай