"Епъл" купува най-популярното музикално приложение "Шазам"

"Епъл" купува най-популярното музикално приложение "Шазам" | StandartNews.com

Американският гигант "Епъл" се готви да купи мобилното приложение "Шазам" (Shazam) за разпознаване на мелодии и изображения и така да се превърне в най-големия конкурент на стрийминг услугата "Спотифай". Това съобщи в петък американският специализиран онлайн портал "ТехКрънч".

Според източници на медията, сделката ще бъде финализирана до края на тази седмица и ще бъде официално обявена в понеделник, 11 декември. Стойността й обаче е все още под въпрос. Един от източниците на "ТехКрънч" издава, че договорът ще бъде сключен за 400 млн. долара. Други обаче изтъкват, че в момента приложението се оценява на повече от 1 млрд. долара, което прави малка вероятността от "Шазам" да склонят да занижат дотолкова цената си.

Още от създаването си през 1999 г. "Шазам" предлага едно от най-добрите високо технологични решения за дългогодишните мъки на слушателите, които харесват някое случайно чуто парче по радиото, в бара или улицата, но след това не успяват да го идентифицират дори и по текста.

Едва наскоро обаче базираната в Лондон компания започна да вижда печалбата във включването на реклами и обвързването си с други технологични компании, включително и "Спотифай", към който приложението те препраща след разпознаването на дадена песен.

Остава да видим как "Епъл" ще интегрира сред останалите си услуги "Шазам" и как ще помогне на приложението да се справи с най-големия си конкурент в момента SoundHound.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай