Драгажни фирми от Видин до Силистра заплашени от фалит

Драгажни фирми от Видин до Силистра заплашени от фалит | StandartNews.com

Фирмите, които добиват инертни материали от Дунава са заплашени от фалит. За това предупредиха от Бълграската асоциация на дунавските драгажни предприятия. Седем компании, базирани във Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе и Силистра ще хлопнат кепенци заради решение на отиващото си правителство да повиши таксите за добив на природни богатство от речното дъно.

Според представителя на асоциацията Иво Христов отмяната на сега действащите тарифи цели да направи бизнеса на драгажните фирми невъзможен. Разходите за добив на скални маси от реката са много високи, предприятията, които дават хляб на близо 700 души, работят за ниски печалби. Всяко вдигане на таксите заплашва дружествата с фалит, категорични са браншовиците.

Фалитът на драгажните предприятия ще отвори пазара за компаниите, които добиват инетни материали от кариери и язовири от вътрешността на страната. Така по административен път се отстраняват конкурентите, твърдят от бранша.

От асоциацията са категорични, че ако постановлението на МС остане в сила, драгажната дейност по Дунава, която у нас има над 50 годишна история, ще приключи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай