Българи купуват хипермаркети

"Пикадили" и "Практикер" смениха собствениците си

Българи купуват хипермаркети | StandartNews.com

Две големи чужди търговски вериги у нас минаха в български ръце. "Пикадили" става собственост на "АП Март", след като белгийската компания "Делез Груп" обяви, че е подписала споразумение за продажба на бизнеса си в България. "Видеолукс Холдинг", който управлява "Технополис", пък придобива магазините на "Практикер" в България.

 

"АП Март" е инвестиционно дружество, създадено специално за покупката на "Пикадили". Негови собственици са Петър Дудоленски, който има опит в управление и инвестиции в молове, и Ангел Ангелов, син на Иван Ангелов - притежател на компанията "Градус-1". Освен бизнес с пилешко месо братята Иван и Лука Ангелови са собственици на производителя на олио "Бисер Олива" и зърнени босове. "Градус-1" няма нищо общо със сделката, каза за "Стандарт" Ангел Ангелов.

 

Белгийците продадоха "Пикадили" на АП Март

 

Белгийската верига за търговия на дребно с хранителни продукти Delhaize Group ("Делез Груп") обяви, че е подписала споразумение с AP Mart ("АП Март") за продажбата на бизнеса си в България. У нас компанията притежава веригата "Пикадили", след като през 2011 г. придоби срещу 932,5 млн. евро тогавашния й собственик - сръбската Delta Maxi Group ("Делта Макси Груп"). Стойността на сегашната сделка не се разкрива. "АП Март" е българско инвестиционно дружество със собственици Ангел Ангелов и Петър Дудоленски.

 

Да, ние сме купувачи на "Пикадили", заяви за "Стандарт" Ангел Ангелов. Той отрече твърденията, че компанията "Градус" участва в сделката. Имаме сключен предварителен договор с продавача и, докато сделката не стане факт, не бих искал да коментирам повече, допълни Ангел Ангелов. За окончателното си приключване сделката трябва да бъде проверена от няколко институции, сред които Комисията за защита на конкуренцията, обясни Ангелов. Очаква се сделката да бъде финализирана през второто тримесечие на годината. Дружеството "АП Март" е в процес на регистрация, като се създава специално за покупката на "Пикадили". Веригата "Пикадили" включва 28 супермаркета "Пикадили" (6 от тях са във Варна, 16 са в София и по един има в Пловдив, Бургас, Велико Търново, Ловеч, Видин и Габрово), както и 24 магазина "Пикадили Дейли" (20 в София и 4 във Варна).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай