Wi Fi на 650 метра под земята

Wi Fi на 650 метра под земята | StandartNews.com

Да си в конферентната зала в центъра на София и да следиш на живо как работи машината, която копае руда на близо 650 метра под земята. Тази демонстрация на интелигентната минна индустрия се случи по време на Европейския минен бизнес форум, който се проведе вчера в столичния хотел "Маринела". Чрез връзка в реално време, осъществена благодарение на над 90% Wi Fi покритие в златно-медното находище край Челопеч, от компанията "Дънди прешъс метълс -Челопеч" показаха на практика колко много са напреднали технологиите в минното дело. Благодарение на интернет връзката, във всеки един момент на повърхността на рудника може да се проследи количеството изкопана руда. Така се решава един глобален проблем, тъй като при всички досегашни начини на комуникация информацията

се бави при предаването, обясни Гергана Тодорова. Използването на wi-fi с добро покритие и осигуреност в подземни условия е все още новост, която съвсем малко рудници в света ползват. През миналата година представители от 159 компании са посетили Челопеч, за да се запознаят с ноу-хауто. А рудник „Челопеч" е признат за технологичен лидер за 2016 г. от минното списание Mining Journal.

"В минната индустрия се извърши революция, миньорството няма нищо общо с това, което е било преди години - кирката, лопатата, пистолета, пробиването. Днес в България работим с най-добрите машини, произвеждани в света, използваме най-модерните технологии", каза проф. Николай Вълканов, председател на Българската минно-геоложка камара, която е инициатор и основен организатор на Европейския минен бизнес форум. За пети път събитието събира ключови представители на европейски институции, инвеститори и важни за развитието на бранша страни на дискусия за бъдещето на минната индустрия.

Тази година форумът се проведе под патронажа на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС.

В своето приветствие към гостите министър Петкова посочи, че събитието е ключово за енергетиката и припомни, че страната ни е поискала дерогация от ЕК относно намаляването на вредните емисии от ТЕЦ-овете ни.
От страна на Евромин, организацията представител на минния бранш на европейско ниво, Марк Раховидес обобщи: „Индустрията е гръбнакът на икономиката, тя създава продуктите, от които имаме нужда в ежедневието си, създава добре платените работни места. Тази индустрия трябва да е устойчива и конкурентноспособна – нещо, което понякога забравяме." Той каза още, че 2018-а е годината на предизвикателства, но пазарите за минната индустрия се подобряват, европейските компании се конкурират и могат да бъдат водещи по света.

Поздравителни адреси към участниците във форума бяха отправени от президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, министрите Лиляна Павлова, Николай Нанков и Бисер Петков, от КРИБ и от двата синдиката.
България продължава да бъде сред водещите страни в европейската минерално-суровинна индустрия, в това число и в рудодобива. С произведена продукция за 2,7 млрд лева за 2016 година, индустрията устойчиво участва в брутния вътрешен продукт с близо 5 %.

У нас действат рекорден брой концесии за добив на полезни изкопаеми - 530, съобщи Станислав Станков, директор на Дирекция "Ресурси, концесии и контрол" към министерството на енергетиката. Той посочи, че първенец за инвестиции в бранша е рудодобивът. Действащите разрешения за подземни богатства са 98, 13 са договорите за търсене и проучване на газ и нефт. Освен проучванията в блоковете "Хан Кубрат" и "Хан Аспарух" в дълбоко Черно море, стартира и трета процедура, каза още Станков. Той допълни още, че министерството заедно с Минно-геоложката камара подготвят изменения и допълнения в Закона за природните богатства, които се правят във връзка с новия Закон за концесиите, влязъл в сила през 2017 г.

* * * * *

Инвестициите в минното дело
са важни за бъдещето

Проф. дтн инж. Цоло Вутов, председател на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия

Включването на Европейския минен и бизнес форум 2018 в календара на първото Българско председателство на Съвета на ЕС е от изключително значение. Това събитие ще покаже съвременния облик на българската минна индустрия. НТС по минно дело, геология и металургия подкрепя тази значима инициатива, воден от разбирането, че достъпността и устойчивостта на ресурсите са от ключово значение за доставките на суровини през 21 век и че за стабилността на ЕС от важно значение са редица фактори, за които са необходими общи усилия на национално и европейско ниво. Сред участниците във форума има и представители на страни от Западните Балкани. Европейската перспектива и свързаност на този регион има както политическо, така и икономическо и социално значение за ЕС. И наред с развитието на инфраструктурата, инвестициите в минното дело също са важен ресурс за бъдещето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай