Всички обичат Бенджамин Франклин

Всички обичат Бенджамин Франклин | StandartNews.com

Инвеститорите наостриха уши за новините от ФЕД в сряда

Владимир Малчев,
управител и инвестиционен консултант
ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД

Доларът продължава да измества всички останали теми от фокуса на инвестиционната общност в седмицата, в която централните банкери и геополитическите сътресения останаха леко на заден план.
Още в началото на тази година професионалистите масово залагаха, че за долара предстои силна година. Но той се забави твърде много, което беше странно на фона на все по-силни данни за американската икономика и все по-неубедителното представяне на Европа и Япония. Натегната пружина не издържа повече и изведнъж всички се втурнаха да купуват долари. Шестгодишен връх спрямо японската йена и най-продължителната серия от поредни седмични поскъпвания (девет) от цели 17 години насам са само част от постиженията на американската валута напоследък.
Просто твърде много събития и данни напоследък действат в една посока по отношение на курса на долара. ЕЦБ разхлабва все повече политиката си, а Великобритания е изправена пред възможността да изгуби Шотландия.
Ефектите от поскъпването на долара са в много и различни посоки. Един от най-видимите резултати е поевтиняването на борсово-търгуваните стоки (commodities). Разбира се, не можем да го отдадем единствено на силния долар, но той е сред основните фактори, заедно с колебливото представяне на глобалната икономика и някои по-специфични причини, като все по-големите добиви и запаси на петрол и по-ниското му потребление в сравнение с очакваното. Петролът от сорта Брент е на над двугодишно дъно, а сегашните цени на американския лек суров петрол не сме виждали от близо година и половина.
Както прогнозирах миналата седмица, златото най-сетне намери пътя си и атакува годишния си минимум около 1240 долара за тройунция. Все по-вероятно е цената да настъпи и към солидната подкрепа при 1182 долара, която на два пъти ограничи спада му през миналата година.
Друг резултат от настъпващия долар е оттеглянето на инвеститори от акции в т.нар. нововъзникващи пазари (emerging markets). Особено силно това се видя на борсата в Турция, която изтри над 5,5% в доларово изражение, защото и турската лира беше разпродадена. Като цяло тази група пазари на акции се раздели с близо 3% от стойността си, докато акциите на развитите пазари поевтиняха с под 1%. Един от основните пазари на акции обаче спечели много от ръста на долара и поевтиняването на местната валута. Акциите в Япония поскъпнаха с 1.7% благодарение на слабата йена, което, както е известно, е много благоприятно за силно ориентираната към износ японска икономика.
Интригата през тази седмица ще се върти около заседанието на Федералния резерв в сряда. Изявлението, резултат от него, и пресконференцията на председателя на ФЕД Джанет Йелън, ще се следят и изследват много внимателно, за да се предвиди, кога ще започне повишение на основната лихва в САЩ. Предвид на това, че инвеститорите фаворизираха твърде много долара с всички последствия, е много възможно да има разочаровани и да видим обратни движения на тези от миналата седмица. Евентуално поевтиняване на долара, поне за известно време, е необходимо и от гледна точка на това, че към момента той изглежда свръхкупен. Няма съмнение, че лека почивка ще му е нужна, за да събере сили за следващите битки по пътя към зоната около 1,19-1,21 долара за евро. За малко повече от четири месеца еврото поевтиня с близо 7% спрямо основния си конкурент, но пътят надолу изглежда изминат само до половината.

Знаете ли, че...

Стодоларовата банкнота най-популярна в света

Банкнотата с лика на Бенджамин Франклин, която се печата от 1929 г. до ден днешен, е най-популярната купюра в света. По думите на бившия шеф на Федералния резерв - Бен Бърнанке, това е така, защото повече от две трети от всичките отпечатани банкноти с номинал 100 долара, са в обращение извън САЩ. Тя е и с най-голяма стойност в американската валутна система, след като през 1969 г. Америка изтегля от обращение банкнотите с номинал 500, 1000, 5000 и 100 000 долара. Стодоларовата банкнота тежи приблизително 1 грам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай