Вдигат акциза за бездимните цигари от октомври, ще има и бандерол за наливна бира

Вдигат акциза за бездимните цигари от октомври, ще има и бандерол за наливна бира | StandartNews.com

Повишаване на акциза на т.нар. бездимни цигари, одобриха на първо четене депутатите с промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Вносител е председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.


ГЕРБ, Обединени патриоти и "Воля" - общо 101 депутати, подкрепиха законопроекта, против текстовете бяха БСП и ДПС - 63-ма народни избраници.


Сред основните аргументи на опонентите са, че се нарушава законът за публичните финанси, защото не може да се променят данъчни ставки в средата на годината, както и, че няма доказателство за по-малката вреда на електронните цигари.
Вносителите подчертаха, че в бюджета ще има повече постъпления, които ще дадат възможност да се отделят пари за хората с увреждания и други социални дейности.


Одобреното предложение на първо четене е да се въведе акцизна ставка за нагреваемо тютюнево изделие, т.нар. бездимни цигари, като тя се изравнява със ставката на конвенционалните цигари. Какъв в крайна сметка ще е размерът ще стане ясно между двете четения.


В началото на месеца премиерът Борисов поиска от депутатите си да изтеглят законопроекта, те отговориха, че са склонни първоначално на по-малък акциз - 40 на сто от този за конвенционалните цигари.


В сила от 1 януари 2018 г. в закона за акцизите за "нагреваемо тютюнево изделие" беше определяна акцизна ставка в размер на 152 лв. за килограм. В този случай налогът за една кутия от тях (20 бр. и цена 5,50 лв.) е 0, 93 лв. Ако за тези нагреваеми тютюневи изделия се прилага акцизната ставка за цигарите, то размерът на акциза ще бъде 3,54 лв. за кутия, в тази връзка с промяната се цели гарантиране приходите на бюджета от акциз, предвид увеличаването на пазарния дял на нагреваемите тютюневи изделия, пишат в обосновката си вносителите.


До предложението довел и неочакваният ръст на броя пушачи, преминали към електронни цигари - делът им вече е 1, 6 на сто или 50 процента повече само за година. Загубите от акциз се изчисляват малко над 30 млн. лв., посочиха от ГЕРБ.
Стоянова добави, че според сметките за една година при разлика 2,60 лв. на кутия се губят милиони левове. В дебата с левицата тя обяви БСП за рекламни агенти на бездимните цигари, защото оспорват увеличаването на акциза за тях.
Левицата поиска диференциран подход и следване на практиките на ЕС. Ще гласувам "против", както препоръча и премиерът Борисов, обяви Румен Гечев. Според него мотивите не дават разчети какво ще е въздействието върху приходите и какви ще са промените в разходната част.


Законодателят е предвидил промяна в данъчните ставки да се прави от началото на годината, подкрепи колегата си от БСП Йордан Цонев от ДПС. Нямало и как да се иска преференция за този продукт, само защото е по-малко вреден. По думите му, не е сериозно да се изтъкват фискални аргументи в средата на годината или такива за по-малка или по-голяма вреда.
Искрен Веселинов, ОП, посочи, че минималното увеличение ще бъде поето на практика от производителите, а на база на това как ще се повлияе пазарът, по-нататък ще вземе и решение как да се промени тази акцизна ставка.


В законопроекта се предвижда още задължителен бандерол за бирата в опаковки над 5 литра. Целта е оптимизиране на контрола по продажбите на бира.


Според левицата това ще доведе до поскъпване на една от любимите напитки на българите.
Предлага се промяната в акцизната ставка за нагреваеми тютюневи изделия да влезе в сила от 1 октомври 2018 година, а за бирата, бутилирана в опаковки над 5 литра, от 1 януари 2019 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай