Павлова и строители с план за растеж

Павлова и строители с план за растеж | StandartNews.com

План за партньорство между държавата и строителния бранш ще чертаят днес в Стара Загора министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и топкомпаниите от сектора. "Стандарт" и КРИБ събират на една маса министър Павлова и колегата й Тодор Танев със собственици и висши мениджъри на водещите компании в строителната индустрия. Целта на третата дискусия от националната кампания "Да! На българската икономика" е да се набележат стъпки за публично-частно партньорство в инфраструктурата и в професионалното образование. В дискусията, която ще се излъчва от 11 ч пряко в ефира на Канал 3, ще участват още кметове, ректори и директори на професионални гимназии.

Как да се облекчи режимът за инвеститорите в строителството, ще питат компаниите от бранша. Според тях разрешителните по света са заменени с уведомителен режим, а у нас се издават бавно и след дълго съгласуване.
Бизнес, ректори и власт ще дискутират още възможностите за по-тясно сътрудничество между наука и индустрия, както и за разкриването на повече стажантски програми за гимназисти и студенти във фирмите. На техните въпроси ще отговаря зам. социалната министърка Зорница Русинова.

Браншът ще повдигне въпроса, който многократно обсъжда с министър Павлова, за промяна на Закона устройство на територията, както и за създаването на специален раздел в Закона за обществените поръчки, който да регламентира само поръчките в строителството. Бизнесът се интересува и как може да се включи в усвояването на евросредствата на принципа на финансовия инженеринг.

Домакини на форума, който се осъществява с медийната подкрепа на в. "Преса", ще са кметът на Стара Загора Живко Тодоров и председателят на Българския форум за транспортна инфраструктура и шеф на катедра "Пътища" в УАСГ проф. д-р инж. Николай Михайлов.

Основен партньор на кампанията "Да! на българската икономика" е Пощенска банка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай