Параграф 22 с парите от ЕС за строителите

Параграф 22 с парите от ЕС за строителите | StandartNews.com

106 млн. евро за регионите са под риск, заяви министър Лиляна Павлова

София. 1 млрд. лв. продължава да дължи държавата на строителния бранш. Ситуацията е критична, дискутирахме проблема на среща с регионалния министър Лиляна Павлова, каза председателят на Камарата на строителите инж. Светослав Глосов. По ОП "Регионално развитие" не е разплащано в последните 4 месеца.

Ако не платим сега, ще загубим средствата, а така ще намалим и ресурса по програмата за следващия програмен период, заяви на срещата с бранша министър Павлова. Тя призова строителите максимално бързо да сертифицират извършените дейности по оперативните програми, за да се усвоят до края на годината максимална част от предвидените за страната ни средства. В момента сме в ситуация ала "Параграф 22", обясни Глосов. Заради забавените плащания фирмите бавят актуването на извършените дейности, защото трябва да внесат ДДС, което не получават. В същото време, за да си вземат парите за свършената работа, трябва да представят сертификати, обясни той. Павлова от своя страна увери, че след "размразяването" на средствата от ЕС по ОПОС ще бъде възстановен ритъмът на плащанията.

Под риск от загуба до края на годината са 106 млн. евро, каза министър Павлова. Строителите са заявили и притеснението си от евентуалното забавяне на парите от ЕС за следващия програмен период, които са жизненоважни за компаниите от сектора. Министър Павлова ги е уверила, че екипът й полага максимални усилия 2015 г. да не е нулева за новата ОП "Региони в растеж". Последният вариант на програмата бе внесен за разглеждане от Брюксел в понеделник. Надеждите са да бъде одобрен през януари 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай