Назначават над 2000 човека за "Южен поток"

Назначават над 2000 човека за "Южен поток" | StandartNews.com

Строителството няма да пречи на плажуващи и рибари

Над 2000 работни места ще бъдат отворени по време на строителството на морския участък от газопровода "Южен поток" и 2-километровата зона в началото на българското крайбрежие. Това става ясно от новите данни в Доклада за Оценката за въздействието на околната и социалната среда на проекта, който предстои да бъде обсъден и одобрен. Според публикуваните данни строителството на газопровода ще има положителен ефект върху икономиката у нас. Една от ползите е наемането на 2000 до 2370 работници. Повечето ще бъдат наемани временно, но други ще бъдат заети за целия период на строителството. Очаква се част от специалистите, които ще бъдат с разнородна квалификация, да бъдат настанявани във Варна и околните градове и села. Също така изграждането на "Южен поток" ще генерира и поръчки на материали и оборудване от български фирми, въпреки че тръбите ще се произвеждат от чужди компании.
Не се очаква строителството да окаже сериозно въздействие на природата и туризма. Според авторите на доклада плажът Паша дере, където тръбата ще излезе на сушата, няма да бъде затварян, а временни ограничения ще има за част от него по време на прокарването на тръбите. В същото време строителството няма да пречи на риболова и водните спортове.

Междувременно стана ясно, че новият изпълнителен директор на БЕХ Жаклен Коен влиза в Съвета на директорите на "Южен поток България" - проектната компания, която ще строи сухопътния участък от газопровода. Той заема мястото на освободения от тази позиция бивш шеф на БЕХ Иван Йончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай