Михайлова обнадеждена за парите по "Околна среда"

Михайлова обнадеждена за парите по "Околна среда" | StandartNews.com

София. „Ние приключихме проверката на договорите по обществените поръчки и провеждането им. Представили сме всички резултати в дирекцията „Одит на средствата от ЕС". Очакваме в края на тази седмица или в началото на следващата да дойдат експерти от „Одит на средствата от ЕС" да направят проверка на извадка на това, което ние сме проверили, и да се изпрати информация към Европейската комисия". Това заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова в кулоарите на парламента.

 

По думите й ако от ЕК са удовлетворени от направеното, плащанията по Оперативна програма „Околна среда" ще се възстановят.

 

Михайлова подчерта, че заедно с Агенцията „Одит на средствата от ЕС" се прави преглед на това, което е направено и от министерството са готови да изпратят информация към Брюксел и в месец март да информират какво е направено.

 

Министър Михайлова обясни, че това са всички проекти, за които е получено писмо – всички проекти за периода 2010 – 2013 г., по които има сключени договори по обществени поръчки.

 

„Всички тези обществени поръчки и отделните договори бяха проверени. Проверени са над 230 договора и са търсени грешките, заради които беше спряно плащането – смесване на критерии, удължаване на срокове, съкращаване на срокове, неравностойна конкуренция и изискване за принадлежност към организации", подчерта Искра Михайлова.

 

„Официалното внасяне, договаряне и подписване на оперативните програми се случва в период три месеца след като е подписано споразумението на страната-член с ЕК. Всички предварителни консултации по оперативните програми преди това са неофициални и предварителни", посочи министърът.

 

„Целият екип на министерството работи по оперативната програма. Тя вече два пъти е била разглеждана от ЕК. Имаме неофициални коментари от всички дирекции. На 21 февруари имахме неофициална среща по споразумението. Готвим пореден вариант на оперативната програма за неофициални консултации, така че в момента, в който споразумението е подписано, ние да внесем готова оперативна програма", заяви Михайлова.

 

Относно реиндустриализацията и твърденията за замърсяване на Софийското поле, Искра Михайлова посочи, че България има развита система на екологично законодателство. „Няма инвестиционни предложения, които да не подлежат на оценка на въздействие на околната среда или оценка на съответствие – или и двете. Нямам притеснения. Всякакви инвестиционни намерения ще бъдат обект на оценка", подчерта министър Искра Михайлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай