Маслото от биорози до 7000 евро за кг

Маслото от биорози до 7000 евро за кг  | StandartNews.com

Плащат по 70 ст. на берачите, дестилериите изкупуват цвета по 2,70 лв.

Важното е България да държи цена не по-малка от 4500 евро за кг, казва доц. Георги Чаушев

С време като по поръчка започна тазгодишният розобер в Меката на българската роза - Казанлъшката долина - до обяд пече, а след обяд превалява.

"Така розовият цвят хем е свеж и тежък, хем е наситен с много аромат", хвалят се дългогодишни производители. Известно е, че розовият цвят се бере сутин рано, докато се вдигне росата, за да се запазят влагата и аромата. Хората от бранша не крият, че ако няма някаква рязка промяна в метеорологичните условия до края на кампанията, реколтата от розов цвят ще бъде много по-добра от миналата година. Първи започнаха розобера още в началото на миналата седмица /б.а. 18 май/ хората от Института по розата и етерично-маслените култури, който стопанисва около 500 дка градини. "Тази година розите ни са в по-добро състояние, очакваме среден добив около 300 кг цвят от декар", прогнозира шефът на института доц. Георги Чаушев. Розоберачите, както и миналата година, са наети при договорена надница - 70 ст. на килограм розов цвят. По 60-70 ст. на кг плащат засега и останалите розопроизводители в региона. Не се очаква рязко движение и в изкупната цена на розовия цвят в сравнение с миналата година, тогава розоварните са давали средно по 2,70 лв. за килограм рози.

"Ние сме се договорили за изкупната цена с една дестилерия още в началото на кампанията и ако няма някакви катаклизми, които биха влошили качеството на цвета, ще си получим парите", казва шефът на Института по розата доц. Чаушев, като в интерес на партньорите отказа да посочи конкретната цифра. Преди старта на розовата кампания в Казанлъшко от местното сдружение на розопроизводителите били настроени да искат около 3 лв. за кг цвят от розоварните, но после са отстъпили до миналогодишните изкупни цени. Над 3 лв. обаче ще се търгува и тази години цветът от сертифицираните като биологично чисти розови градини. Както е известно, те нито се торят, нито се пръскат с хербициди срещу вредители. И освен че са органично чисти, добивът при тях е значително по-малък.

Разбира се, най-важен е крайният резултат, в края на кампанията, когато дъхавите рози се превърнат в розово масло. Ако се съди по началото, собствениците на дестилерии имат основание да вярват, че тази година за получаването на 1 кг от скъпоценния еликсир ще трябват малко по-малко от обичайните 3-3,5 тона. По правило България произвежда годишно по 2-3 тона розово масло и големият проблем винаги е бил неговата реализация на световния пазар. Според неофициална информация миналата година цената на биологично чистото розово масло е ударила рекордните 7 хил. евро.

"Възможно е да е имало сделки на тази цена, но по-важното е българското розово масло да не пада под 4500 евро за килограм на световния пазар", убеден е шефът на Института по розата и етерично-маслените култури доц. Георги Чаушев.

Наши компании пробиха в Китай и Австралия

Пазарите на родното розово масло са традиционни - Турция, САЩ, Япония, Арабският регион. "Отделни компании са успели да реализират продажби в Китай, Нова Зеландия и Австралия и това са пазари в перспектива", посочва Николина Узунова от Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика" (БНАЕМПК). "При розовото масло България е лидер, имаме запазен в годините обем на производство, който до голяма степен е продиктуван от особеностите при отглеждането на розата и най-вече ръчното й събиране", обяснява Узунова. По думите й у нас годишно се добива около 1,5 т розово масло. "Това е много скъпа суровина и фирмите много внимателно вземат решение колко да преработят. Тази година колеги споделят, че ако се наложи, няма да преработят цялата суровина, която произвеждат от собствените й насаждения и ще внимават колко купуват, за да не се стигне до акумулиране на загуби при производството", допълва Узунова. През последните години конвенционалното розово масло се търгува на цена от над 6000 евро за кг. Очакванията за тази година са, че няма да се стигне до върхови цени при продажбата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай