Комплекс ала Дубай край София

Комплекс ала Дубай край София | StandartNews.com

Най-големият воден център в света ще бъде част от мегапроект "Света София"

Увеселителен туристически курорт, подобен на изгражданите в Дубай и Лас Вегас, ще изникне край София. Милиони ще бъдат инвестирани в уникална градина с български рози, която ще е една от основните атракции на мегатуристическия проект "Света София". Това обяви Джози Лок, която представлява инвеститорите в регистрираната у нас компания "Bulgarian Development Holding Lmt" (BDH). Вложителите, сред които основен е китайският богаташ от Хонконг господин Ма, ще налеят в бъдещия курортен център край София 1,5 млрд. евро, обяви Лок.

В комплекса основният фокус ще е върху българската история, култура, традиции и кулинарни достижения. Освен уникалния парк с рози, подобен на този в луксозния хотел "Беладжио" в Лас Вегас, ресторантите и баровете в курорта ще промотират и предлагат родни вина, както и вървящите към тях национални ястия и мезета. В мегамола, предвиден в проекта, освен световни марки, които ще навлязат за първи път на родния пазар, ще бъдат предлагани и традиционни родни продукти, като любимите на хонконгските инвеститори розова вода и масло. Гвоздеят на "Света София" обаче безспорно ще бъде най-големият в света воден център с множество басейни, водни атракции, спа услуги и сложни пързалки, каквито досега не работят в Европа, а са азиатско ноу-хау, обясни още Лок.

Световни спортни и музикални звезди пък ще забавляват гостите на комплекса в уникалните и свръхмодерни спортна арена и театър. В комплекса ще има още казино, детски развлекателен център, изкуствено езеро с ресторант край него и параклис, който да превърне столицата ни в топ сватбена дестинация. На 40 000 квадрата пък ще се простира единствен по рода си в Европа Конгресен и изложбен център, който се очаква да постигне заетост със събития над 300 дни в годината. Естествено предвидени са и два луксозни хотела - 4 и 5 звезди, както и жилищни сгради.

Проектът удвоява туристите у нас

На 18 милиона чужди туристи ще може да разчита страната ни след 4-5 години благодарение на проекта за мегакомплекса на територията на община Елин Пелин - "Света София". Очакваме броят на гостите да се удвои, след като стартираме дейността на курорта, обяви Джози Лок, която представлява инвеститорите от BDH. Плановете са проектът да стартира през юни, а изграждането да отнеме между 36 и 44 месеца. Комплексът ще отвори врати, след като е изцяло готов. Очаква се да се превърне в хит за европейските туристи, защото ще е единствен по рода си на Стария континент и ще съчетава в себе си богата палитра от възможности, обясни Лок. Инвестицията в курорта ще е 1,5 млрд. евро и се очаква тя да се възвърне за период от 6-8 години. Регистрираната у нас компания BDH ще е напълно прозрачна в действията си, не е офшорна и освен това ще бъде листвана на Българската фондова борса. Така акции от проекта ще могат да си купят европейски, а защо не и български вложители, които имат интерес към "Света София", заяви Лок.

БГ строителите с поръчки за милиарди

Единствено български строителни фирми ще изпълняват обектите от бъдещия туристически мегакомплекс "Света София". Това заяви Джози Лок, представител на азиатските инвеститори в компанията BDH. Така родните компании от бранша би трябвало да имат уникалния шанс да си разделят голяма част от инвестицията в курорта на стойност 1,5 млрд. евро. Все още не е ясно къде точно ще се намира комплексът, защото терените не са закупени. Водят се разговори с община Елин Пелин, а правителството е оказало незаменима подкрепа на инвеститорите, обясни още Лок. Курортът ще се простира на 1500-2000 декара. Лок обяви още, че скоро трябва да бъде финализирана сделката за купуване от азиатците на голф игрището "Света София" в Равно поле. Тя обаче заяви, че нямат интерес към акциите на футболния клуб ЦСКА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай