Гласът на бизнеса: Политиците да се обединят

Гласът на бизнеса: Политиците да се обединят | StandartNews.com

Несигурността и липсата на предвидимост са най-големите врагове на предприемачите. И докато за страни като Белгия например, в която икономическият живот си течеше без сътресения, въпреки че нямаше правителство в продължение на 5 месеца след последните избори през май, у нас политическата криза и липсата на кабинет води след себе си опасността бизнесът да изпадне в безтегловност. Или с други думи - да спрат разплащанията между държавата и фирмите, чиновниците да отказват да подписват документи, а решаването на неотложни въпроси да се замрази.

Как трябва да се реши трудният политически ребус, възникнал след изборите на 5 октомври - "Стандарт" потърси мнението на собственици и мениджъри на водещи компании, както и представители от различни сектори на малкия и средния бизнес.

Политиците да се обединят в името на общи цели

Дори конкурентни компании работят заедно за общото развитие на сектора

Николай Михайлов, председател на Български форум транспортна инфраструктура

Задължително е в рамките на новия парламент да бъде сформирано правителство. Крайно време е да имаме общи цели и посоки за развитието на държавата, около които политиците да се обединят, независимо от противоречията в платформите им. В социалната сфера и бизнеса това се случва от години. Конкурентни компании се събират заедно, обсъждат проблемите и търсят най-правилните решения за целия бранш. Въпреки че се борят помежду си за отделните поръчки и проекти, работят заедно за общото развитие на сектора. Защо това да не успеят за сторят и политиците, за да се развива икономиката и да се спазват правилата, както всички искаме? Крайно време е да изчезне усещането, че този, който е на различна позиция от нашата, ни е враг.

Нужна е приемственост

Камен Кичев, изпълнителен директор на "ПСТ Холдинг"

Задължително за бизнеса е да бъде съставено правителство в най-кратки срокове. Не по-малко важно обаче е да има приемственост в управлението и приоритетите да не се сменят от всеки един кабинет. Вместо това трябва да се продължава със започнатите вече реформи и да се надгражда. Подобна приемственост трябва да има и в изграждането на инфраструктурното и транспортно строителство. Нужна е и много работа по оперативните програми "Транспорт" и "Регионално развитие" - както за успешното завършване на проектите от този програмен период, така и за договарянето на условията за периода 2014-2020 г. Служебното правителство в момента прави максималното в тази посока, но все пак работата му е ограничена във времето. Не трябва приоритетите да се променят с всяко ново правителство, защото най-страшна за бизнеса и държавата е нестабилността.

Хората започнаха да пестят и от бира

Николай Младенов, изп. директор на "Загорка" АД

Не мога да давам директно прогнози как моментната политическа ситуация ще се отрази върху бизнеса, но мога да кажа кое би било полезно за нас. Бизнесът има нужда от стабилност и от предсказуемост. Бирената индустрия е една от най-големите потребителски индустрии в България с милиони консуматори. И това, което се случва цялостно в страната, директно рефлектира върху бранша, защото той е барометър на увереността на консуматорите да харчат. Знаем, че ако първоначално консуматорът може да намалява потреблението на луксозни стоки, то когато се стигне и до намаляване на бирата, това означава, че той пести. А вече стигнахме до момент, в който хората започнаха да пестят от бира, което не е добра среда в дългосрочен план за правене на бизнес.

Моето желание е политическата ситуация да се развие в посока, която да осигури малко повече стабилност и една по-дългосрочна перспектива за бизнеса. Не говоря за една, две, три години, а за перспектива от 20-тина години как да правим успешно бизнес в България и българите да се чувстват добре.

От гледна точка на бирената индустрия, данъчната политика и свобода за правене на бизнес са добри у нас. Но за съжаление нещата, които се случват в момента в страната, влияят върху консуматорите, което след това рефлектира негативно върху нашата индустрия. За да може пивоварите да се развиват успешно, българинът трябва да се чувства добре, да харчи, да излиза по заведения. Ние сме част от начина на живот на хората, бирата е техният ежедневен лукс.

Около избори сделките с имоти замръзват

Евгени Василев, управител на "Арко Недвижими имоти"

Изборите повлияха много на пазара на имоти. За последните двадесетина дни много рязко се усети това и по отношение на инвестиционните ни проекти, и в работата ни като агенция за недвижими имоти. Има сериозно затишие. Хората чакат, макар че не знам точно какво. Но винаги е така около избори. След тях винаги има раздвижване. Но чак такова затишие като това не си спомням. Възможно е лошото време, взривовете в Горни Лом, също да са изиграли своята роля. Имаше и слух, който чух от няколко места още преди изборите, че след тях цените на имотите щели да паднат рязко с 10 - 20%. Лично аз не вярвам в това и няма никакви икономически предпоставки то да се случи, но някои хора се влияят от подобни неща.

Съживяването на пазара очаквам да се случи съвсем скоро. До седмица - две, ако стане ясно, че нещата вървят към създаване на правителство и че някоя от партиите ще приеме мандата на президента. Независимо какво ще е новото правителство - на малцинството, мнозинството, коалиционно - важното е да го има. Независимо кой ще поеме властта, в първите 1 - 2 години от мандата си правителствата винаги правят по-популистки стъпки, неща, които са в полза и на хората, и на бизнеса. Доколкото разбрах, в момента отново държавата има дълг към бизнеса от около половин милиард лева. Очаквам тези пари да започнат да се разплащат още в първите дни на следващото правителство, както се случи при кабинета "Орешарски". Ако наистина до седмица - две стане ясно, че правителство ще има, очаквам съживяване и на пазара на имоти. Още повече, че в момента е активният сезон за покупки. Това обаче е прогнозата ми в краткосрочен план, у нас все още е трудно да се правят дългосрочни прогнози.

Аман от чиновници парашутисти, трябват ни професионалисти

Красимир Лалов, зам.-председател на Националното сдружение на българските превозвачи и на Конфедерацията на сдруженията на автомобилния транспорт

Първото и най-важното, което трябва да направи новият кабинет, какъвто и да е той, е задължително да назначи една професионална държавна администрация, която да не се пипа от следващите правителства. Това е единственият път да излезем от този управленски батак - назначаването на администрация от професионалисти, която да бута държавата напред независимо кой е на власт. Като администрацията се избира не с конкурси - защото и този филм сме го гледали, а с обсъждане от бранш, синдикати, политици - и да се назначават доказани професионалисти.
До гуша ни дойде 25 години от парашутисти, спускани с определени задачи за определено време. А дали правителството ще се нарича програмно или експертно, е въпрос на етикет, а и двата филма вече сме ги гледали вече. Нека членовете на 43-ия парламент седнат на една маса и приемат, че администрацията е извън политиката, а не да се стремят да осребрят прескачането на 4-процентната бариера с пазарлъци до ниво директор. Че както я подкарахме - само чистачките останаха извън политическите кабинети. Що се отнася до вземането на политически решения по важни теми като ток, газ и пр. - да седнат и при пълно съблюдаване на законите да си стиснат ръцете.

Само програмен кабинет ще реши проблемите на НЕК

Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум (БЕМФ)

Трябва час по-скоро да бъде съставено Програмно правителство, което да се нагърби с изпълнението на няколко спешни, тежки и непопулярни мерки в най-важния и най-болния отрасъл - енергетиката. Става въпрос за мерки, за чието изпълнение трябва да се обединят всички политически партии в новия парламент. Първата мярка е намирането на спешно решение на проблема с огромния дефицит в НЕК. Втората е предприемане на законодателни промени с цел преструктуриране на "черната кутия" НЕК в три юридически и финансово отделни дружества, в които да се обособят различните дейности: НЕК-инвестиции, НЕК-електропроизводство и НЕК-обществен доставчик. Това е единственият начин ситуацията в НЕК да стане напълно прозрачна и вниманието да бъде насочено към лекуване на реалните проблеми, а не отново да се прехвърлят от болната глава на здравата. Именно срещу провеждането на законодателни промени в енергетиката обаче от години срещаме една постоянна тиха съпротива от някои среди, които имат интерес от запазване на статуквото.

Третата мярка е да се разследват големите инвестиционни проекти, донесли огромни загуби на страната, като специално за АЕЦ "Белене" нашето мнение е да бъде продаден незабавно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай