Дянков: Бюджет 2016 не е бюджет на реформи

Дянков: Бюджет 2016 не е бюджет на реформи | StandartNews.com

Бившият финансов министър Симеон Дянков заяви в ефира на бТВ, че "Бюджет 2016 не е бюджет на реформи."

"Пицата е тиха, незабележима и няма да се запомни с нещо особено", каза още той.

"За мен бюджет 2016 е положителна стъпка спрямо 2015 и 2014 година, които бяха лоши бюджетно за България", продължи още Дянков и очерта още един възможен проблем в новия бюджет – заложената концесия на Летище София, от която се очакват приходи от около 600 милиона.

"Стъпката към такава концесия е добра, летището може да се развие повече, но дали толкова пари и толкова бързо могат да се вземат, аз се съмнявам", допълни той.

"Много се строи, много ново се открива, но трябва да се пази – Европа не ни дава пари за доизграждане и запазване на пътищата", каза Дянков. С Той подкрепи идеята за новата цена на винетките като заяви, че това ще балансира по-смислено целия транспортен сектор и така ще могат да се отделят и повече пари за БДЖ.

"С бюджета кабинетът си гарантира спокойствие, но не може година след година да е така. Дори и да можеш да овладееш ситуацията, накрая плащаш големи лихви", каза той.

"Реформи като тази в МВР би трябвало да се свършат преди да бъде изготвен бюджетът, а не да се появяват като изненада", допълни той. Според него с всяко отлагане на една реформа шансът тя да се случи е по-малък.

„Те не разполагат с пари за принтери и тонери, понеже имат твърде много придобивки, останали от миналото", допълни Дянков. Според него 20-те заплати на служителите в сектор "Сигурност", които им се полагат при пенсиониране, са останали именно от комунистическо време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай