Държавата продаде 50 млн. лв. дълг

Държавата продаде 50 млн. лв. дълг | StandartNews.com

Плащаме двойно по-високи лихви, отколкото за заема от юни

Държавата продаде 50 млн. лв. дълг на аукцион в понеделник. Министерството на финансите преотвори емисията 2,5-годишни държавни ценни книжа, емитирана на 26 март т.г. с падеж 26 септември 2016 г., съобщиха от ведомството. Лихвата, която ще трябва да се плаща по изкупените облигации, е 1,51%, съобщават от ведомството. Това е двойно повече от доходността, която беше постигната на проведения през май аукцион. Тогава годишната доходност по ценните книги бе в размер на 0,83%.
Въпреки това обаче страната ни се представя по-добре от други държави в региона. Постигната доходност е под тази на сходни облигации в национална валута на редица държави от ЕС. В Полша например държавата ще плаща 2,30% за подобни ценни книги, в Румъния - 2,72%, най-голяма е доходността по облигациите, емитирани от Турция - 9,11%, сочат данните на финансовото министерство. От там отчитат, че новият търг е предизвикал интереса на участниците, а общият размер на подадените поръчки е достигнал 161,1 млн. лв. Това съответства на коефициент на покритие от 3,22, уточняват от ведомството на Румен Порожанов.
Банките са изкупили най-голяма част от емитирания държавен дълг. Те са придобили 49% от ценните книги, или приблизително 24,5 млн. лв. Почти 33 на сто от облигациите са купени от пенсионни фондове, което се равнява приблизително на 16,5 млн. лв. Гаранционните и доверителните фондове са взели почти 16 на сто от новите облигации, докато застрахователните дружества са придобили едва 2,79% от всички предложени на аукциона държавни ценни книжа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай