Да отгледаш лавандула върху рудника

Да отгледаш лавандула върху рудника | StandartNews.com

Мускалче с биолавандулово масло отнесоха у дома си гостите на Европейския минен бизнес форум. Шишенцето с уханната течност ще им напомня, че минната индустрия не е задължително да бъде в конфликт с екологията, ако компанията е социално отговорна и загрижена за бъдещето.

Подаръкът е от "Асарел Медет", а инж. Ивайло Василев представи пред участниците във форума добрите практики за техническа и биологична рекултивация на действащо минно съоръжение.

Първото масло от лавандуловите насаждения по Окисно насипище на рудник "Асарел" бе произведено още миналата година. Тогава от засаден експериментално 1 декар, бяха добити 110 кг лавандулов цвят, който беше преработен. Лавандуловите насаждения са част от проект за рекултивация на Окисно насипище, който е на стойност над 10 милиона лева и се реализира за първи път в света.

Уникалното при него е, че се извършва техническа и биологична рекултивация на такова минно съоръжение, което още е в процес на експлоатация. Заради този проект през миналата година "Асарел Медет" получи национална награда за зелена иновация. В Панагюрище минната индустрия се развива в хармония с биоземеделието и производството на етерични масла, каза Ани Финджикова, директор „Човешки ресурси" в "Асарел-Медет". И обеща, че скоро ще има новини и относно розовите градини на компанията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай