Бира за 110 млрд. евро продават в ЕС

Бира за 110 млрд. евро продават в ЕС | StandartNews.com

Продажбите на бира през миналата година възлизат на повече от 110 млрд. евро, което е индикация, че европейският пивоварен сектор върви уверено по пътя на просперитета. Това показва представеното в Брюксел проучване „Бирата свързва Европа със света" на международната консултантска фирма Royal Haskoning DHV, данни на Евростат и Пивоварите на Европа. Между 2014 и 2015 г. консумацията на бира в ЕС се е повишила с 1%, а производството с 1,4%. От производството и продажбите на бира се генерират 42 млрд. евро бюджетни приходи за 28-те страни на ЕС, като само приходите от акциз възлизат на 11 млрд. евро.

По данни на Европейската комисия бирата затвърждава своето място сред основните експортно ориентирани продукти на ЕС, отбелязвайки 18% ръст в износа за периода 2014-2015 г. Пивото е най-бързо растящият по експортна стойност продукт и е сред първите топ десет храни и напитки на ЕС по приходи от износ за трети пазари. През 2015 г. основните дестинации за експорт на европейска бира са САЩ, Китай и Канада. Пивоварните компании в ЕС са сред трите най-значими вносители за 97 държави извън европейската общност.

"Пивоварите на Европа, както и всяка една национална асоциация на производителите на бира, сме горди, че браншът играе важна роля в европейската икономика, осигурявайки работни места и стимулирайки търговията в ЕС и извън него", коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България (СПБ) и участник в събитието в Брюксел.

Директната заетост в пивоварния бранш през 2015 г. възлиза на 122 000 работни места, а всяко едно от тях генерира 7 работни места по веригата на доставките и 11 в сектора на търговията чрез магазините и заведенията за обществено хранене. Общо индиректната заетост от производството и продажбите на бира се изчислява на 2,3 млн. работни места. По време на събитието в Брюксел специално внимание беше обърнато на устойчивата тенденция за постоянното откриване на нови малки и микро пивоварни на територията на страните от ЕС. В сравнение с 2010 г. техният брой се е удвоил, а само през последната година са открити 588 нови микро пивоварни, което е с 13% повече спрямо 2014 г. В тази връзка председателят на Пивоварите на Европа Павлос Фотиадис коментира: "Европейският пивоварен сектор преживява своеобразен Ренесанс. В Европа вече се произвеждат над 100 стилове пиво и повече от 50 000 марки бира. Освен големите глобални компании, средно големите предприятия също демонстрират огромен потенциал за иновация, а по-малките пивовари пък успяват все по-умело да достигат до новите поколения".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай