1000 души са избрали да се осигуряват само в НОИ

1000 души са избрали да се осигуряват само в НОИ | StandartNews.com

Малко над 1000 българи вече са се отказали от осигуряване за втора пенсия в универсален фонд и са започнали да превеждат вноските си изцяло в НОИ. Тази възможност беше дадена през август. Други 7000 пенсионирани военни и полицаи пък са прехвърлили партидите си от универсалните фондове в НОИ и вече са започнали да получават добавка към пенсията си. Досега ранните пенсионери от сектор "Сигурност" трябваше да чакат до навършване на нормалната пенсионна възраст в страната, за да получат парите си от универсалните фондове.

За догодина от НОИ планират 114 млн. лв. повече приходи от осигуровки заради въвеждането на право на избор къде да се внасят парите за втора пенсия. Това обяви управителят на института Бисер Петков при обсъждането на бюджета на ДОО в парламентарните комисии.

Той не съобщи колко души се очаква да преместят 5%-ната си вноска в държавния фонд "Пенсии", но се очаква догодина 4000 категорийни работници да се откажат от частните професионални пенсионни фондове и да се осигуряват изцяло в НОИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай